Från fattighus till fritt val i hemtjänsten

Genom lagen om valfrihet erbjuder drygt hälften av Sveriges kommuner de som har hemtjänst att själv välja vilket bolag som ska komma hem till dem. Där blir kontinuitet plötsligt en viktig konkurrensfördel.

Kontinuitet. En viktig konkurrensfördel i hemtjänsten.

Kontinuitet. En viktig konkurrensfördel i hemtjänsten.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Politik2015-09-12 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

En gång i tiden var de åldringar som inte hade barn som kunde ta hand om dem hänvisade till fattigstugorna. Dessa fattigstugor blev så småningom ålderdomshem, men erbjöd inte en särskilt mycket bättre tillvaro. Arbetarförfattaren Ivar Lo Johansson fick stort genomslag när han 1949 i en serie tidningsartiklar och radioprogram kritiserade den anstaltsliknande tillvaron på hemmen.

Det var bland annat som ett resultat av Johanssons opinionsbildning som hemtjänsten började utvecklas i Sverige. Naturligtvis utvecklades även ålderdomshemmen och i dag har vi många olika boendeformer för gamla som av olika skäl behöver hjälp.

Hemtjänst och äldreboenden kompletterar varandra på ett viktigt sätt, men Socialstyrelsens siffror visar att allt fler får det som kallas omfattande hemtjänst – mer än 25 timmar i månaden – samtidigt som allt färre får plats på ett äldreboende. Många gamla som skulle vilja flytta till ett äldreboende, för tryggheten och för en mindre ensam tillvaro, nekas eftersom de anses för friska. Kanske är det hos våra politiker den gamla bilden av äldreboenden som ett förskönat fattighus som spökar. Eller så är det krassa ekonomiska skäl: hemtjänst är nämligen billigare än ett rum på ett boende.

På onsdagskvällen sändes i SVT Uppdrag Granskning som granskade hemtjänsten i Göteborg. Det är en dyster bild av tillvaron för äldre som under en tvåveckorsperiod kan behöva möta 35 olika personer som kliver över tröskeln för att till exempel hjälpa till med intimhygien. Bristen på kontinuitet är inte det enda. Programmet berättar också om äldre som glöms bort och om underbemannad, stressad personal som känner sig otillräckliga.

Sveriges kommuner och landsting räknar med att 235 000 nya medarbetare i vården och omsorgen måste rekryteras fram till 2022. Många av dessa kommer behövas i hemtjänsten. Då går det inte att erbjuda en arbetssituation där de anställda på grund av orimliga villkor blir sjukskrivna eller säger upp sig. Lyckligtvis bjöd Uppdrag Granskning även på ett positivt exempel från stadsdelen Skönsmon i Sundsvall. Där har hemtjänsten delats upp i mindre enheter och personalen har betrotts med ett större ansvar.

Småskalighet erbjuder en bättre grogrund för mänskliga möten. Genom lagen om valfrihet, LOV, erbjuder drygt hälften av Sveriges kommuner de som har hemtjänst att själv välja vilket bolag som ska komma hem till dem. Där blir kontinuitet plötsligt en viktig konkurrensfördel. Därför är det positivt att kommunfullmäktige i Göteborg i juni, mot de rödgrönas vilja, beslutat att införa lagen om valfrihet även där.

Ledare