Förringa inte våldtäkter

Det är anmärkningsvärt att en grupp vuxna ­människor alls kan komma fram till att betrakta de som begick en våldtäkt som offer. Då har den moraliska kompassen helt upphört att fungera.

Våldtäktsmän. Ska inte tillåtas gå kvar i samma skola som offret.

Våldtäktsmän. Ska inte tillåtas gå kvar i samma skola som offret.

Foto: JESSICA GOW / TT

Politik2017-03-09 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I maj 2016 våldtog två pojkar en flicka i Lund. I december samma år fast­ställde domstol att gärningsmännen, 15 och 16 år gamla, begått brottet. Efter våldtäkten har flickan varken kunnat återuppta sitt vardagsliv eller gå i skolan, medan våldtäktsmännen knappt upplevt någon förändring. Detta är en orimlig konsekvens av ett brott.

Sedan fallet nyligen uppmärksammades i media har kritiken mot ­skolans och den lokala skolförvaltningens hantering varit stor. Hur kan man låta gärningsmännen gå kvar i skolan så att flickan tvingas under­visas på ­annan plats? Skolförvaltningen i Lund har nu erkänt sitt misstag och valt att i stället ge gärnings­männen undervisning på enskild plats.

”Vi har haft för stort fokus på att hjälpa pojkarna att inte begå brott igen”, säger barn- och skolförvaltningens direktör Mats Jönsson till Sydsvenskan. Det har han helt rätt i. ­Fokus har legat på att inte skapa oro på ­skolan och att via ungdomstjänst och samtal med socialsekreterare få den av pojkarna som är straffmyndig att inte begå brott igen.

Det faktum att påföljden inte orsakat en särskilt stor förändring i pojkarnas vardag är mycket allvarligt.

Precis som Ann Heberlein på­pekar i sin text på ledarsidorna.se är ett straff inte enbart till för att förhindra gärnings­mannen att begå brott igen. Det är också till för att understryka att gärningen absolut inte accepteras av samhället, så att andra personer inte begår samma brott.

I det här fallet har påföljden för ­pojkarna helt saknat den effekten.

Det är självfallet i sin ordning att minderåriga inte straffas på samma sätt som vuxna. Men brottets allvar måste markeras tydligt. Detta särskilt då det hela utspelar sig i en skola med unga människor som tar till sig av ­vuxenvärldens signaler.

Att inte vilja skapa oro, som skolan i Lund motiverade agerandet, är inte ett giltigt argument för att i praktiken låta ett övergrepp fortgå.

Det är anmärkningsvärt att en grupp vuxna människor alls kan ­komma fram till att betrakta såväl de som begick en våldtäkt som den som utsattes för den som offer. Då har den moraliska kompassen helt upphört att fungera.

Skolan i Lund har nu rättat till sitt misstag någorlunda, men det finns ­säkerligen fler ouppmärksammade fall där brottsliga handlingar på ­skolor behandlas med silkesvantar.

Ledare