Förra gången räckte det att byta partiledare

Än så länge sitter Stefan Löfven ändå troligen hyfsat säker, eftersom det är ovanligt att en statsminister avsätts av sitt parti under tiden han leder en regering, men vem vet vad som sker om det lutar mot ett väljarstöd på omkring 20 procent.

Stefan Löfvens position bli alltmer utsatt ju mer S förlorar i opinionen och ju mer han själv förlorar i förtroendemätningar.

Stefan Löfvens position bli alltmer utsatt ju mer S förlorar i opinionen och ju mer han själv förlorar i förtroendemätningar.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Politik2020-02-22 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Var ska detta sluta? Bara några veckor efter att Stefan Löfven fällde de berömda orden ”vi såg det inte komma”, när han intervjuades om brottsligheten och migrationen i SVT Agenda, försökte han i Expressen förklara ”förnedringsrånen” som ungdomsgängen utför med Alliansens skattesänkningar.

Partiet plågas av inre konvulsioner. Och Stefan Löfvens motståndare blir allt modigare ju svagare partiledaren presterar.

Nu måste Löfvens framtid som partiledare diskuteras på allvar, menar Johan Lindholm, som sitter i Socialdemokraternas partistyrelse och är ordförande för LO-förbundet Byggnads. ”Han bör inte leda S i nästa valrörelse”, konstaterar Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider. ”Han kommer avgå under mandatperioden. Han kommer välja att ersättas, för sin egen del och för partiets”, säger Anders Rubin, kommunalråd (S) i Malmö. Den vänsterorienterade tidningen ETC beskriver de interna avgångskraven som ”ett tyst muller inom socialdemokratin”

Framför allt är det dock bland vanligare väljare som Stefan Löfvens ställning ifrågasätts. I en Ipsos-mätning som publicerades i Dagens Nyheter (30/1) så svarade endast 28 procent av väljarna att de har stort förtroende för Stefan Löfven. Det är en delad bottennotering för en sittande statsminister (tillsammans med Göran Persson) och placerar Löfven först på en fjärdeplats bland partiledarna i väljarnas förtroendelista.

Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, sade i en kommentar:

”Förtroendetappet för Stefan Löfven är väldigt stort. Men min bedömning är att det inte är personen Löfven som är ifrågasatt. Det här är ett resultat av den politik han för och hans tillkortakommanden som politisk ledare.”

När januariöverenskommelsen, jöken, ingicks för drygt ett år sedan fick Socialdemokraterna 31,8 procent i SVT/Novus mätning. Sedan dess har Stefan Löfven lett en minoritetsregering som bedriver en unikt impopulär politik som bara en tiondel av väljarna tycker är ganska bra eller mycket bra (SVT/Novus). Och Socialdemokraterna har tappat en fjärdedel av sitt väljarstöd och huserar på 23,2 procent enligt SVT/Novus februarimätning.

Samtidigt har Sverigedemokraterna, partiet vars blotta existens var anledningen till jöken, växt

med 4,7 procentenheter till 23,9 procent. Det andra ytterkantspartiet, Vänsterpartiet, som enligt 73-punktsprogrammet uttryckligen skulle isoleras från politiskt inflytande, har växt med 3,3 procentenheter till 10,9 procent.

Stefan Löfvens position bli alltmer utsatt ju mer Socialdemokraterna förlorar i opinionen och ju mer han själv förlorar i förtroendemätningar. Än så länge sitter han ändå troligen hyfsat säker, eftersom det är ovanligt att en statsminister avsätts av sitt parti under tiden han leder en regering, men vem vet vad som sker om det lutar mot ett väljarstöd på omkring 20 procent.

Det blir en prövning för Socialdemokraterna, som genom att liera sig med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna lämnat sina flanker vidöppna mot både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Finns det någon gräns för hur långt partiet kan sjunka? Redan utgångspunkten är i praktiken på samma nivå som när Håkan Juholt ledde Socialdemokraterna (som lägst 22,9 procent i Novus). Den gången räckte det med ett partiledarbyte. Kommer det att vara tillräckligt nu?

Ledare