Regeringens förslag om kvotering till bolagsstyrelser sågas av tunga remissinstanser. En kvoteringslag skulle sannolikt bryta mot grundlagen. Det är allvarlig kritik som framförs mot lagförslaget att minst 40 procent av bolagsstyrelser ska bestå av kvinnor. Advokatsamfundet påpekar även att förslaget saknar en analys av förenligheten med regeringsformen, Europakonventionen, EU-rätten och frågor gällande äganderätt och näringsfrihet.
Ett återkommande argument för kvotering är att det tar för lång tid att uppnå jämställdhet utan lagstiftning. Men statistiken talar för en mer positiv utveckling. Bland nya ledamöter till börsbolagens styrelser är i dag andelen män respektive kvinnor i genomsnitt 50 procent. I remissyttrandet från Kollegiet för svensk bolagsstyrning påpekas likaså att andelen kvinnor bör uppgå till 40 procent inom fyra år om utvecklingen fortsätter. Och enligt andra AP-fondens jämställdhetsindex kommer hälften av styrelserna bestå av kvinnor inom tio år.
Exemplet från Norge, där man haft lagstadgad kvotering till bolagsstyrelser i tio år, visar att en sådan reform inte heller fått önskvärd effekt. Lagen har inte resulterat i att andelen kvinnor generellt sett ökat på ledningsnivån i näringslivet vilket var hela poängen med reformen.
Kvotering sätter också kvinnor i näringslivet i en svår position. Många kommer att undra om de fått sin plats i styrelsen på grund av sin kompetens eller sitt kön. Det skulle bana väg för en annan typ av diskriminering, där kvinnors åsikter ses som mindre värda eftersom de fått sin plats på grund av ett statligt beslut, inte sina kunskaper.
Ironiskt nog tillämpar inte ens förespråkarna kvotering i sina egna organisationer. LO skriver i sitt remissyttrande att förslaget ligger helt i linje med fackförbundets policybeslut i frågan. Samtidigt är LO motståndare till kvotering i sin egen organisation, där majoriteten av styrelsemedlemmar och fackföreningsordförandena är män. Även inom Socialdemokraterna har flera förslag om kvotering inom partiet behandlats. Alla har avslagits, på den senaste S-kongressen med motiveringen att kvotering ”... skulle leda till detaljstyrande vilket inte gagnar något organisationsled”.
Det är talande att två av lagens ivrigaste påhejare inte vill införa kvotering i sina egna organisationer. Om kvotering är så förträffligt vore det väl rimligt att S och LO själva strävade efter att gå före näringslivet i frågan. Ett alternativ vore att lyssna på remissinstanserna och ta till sig statistiken som visar att jämställdheten ökar. Men då måste de samtidigt erkänna att de har haft fel.