Fällan med förlängda uppehållstillstånd

Majoriteten asylsökande får sina tillfälliga uppehållstillstånd förlängda. Möjligheten att via jobb och utbildning få stanna behöver dock betonas.

Väntan. Tillfälliga uppehållstillstånd var den minst dåliga lösningen.

Väntan. Tillfälliga uppehållstillstånd var den minst dåliga lösningen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2017-12-28 17:43
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Den som ansökt om att förlänga sitt tillfälliga uppehållstillstånd är nästintill garanterad att få sin önskan uppfylld av Migrationsverket. Av de totalt 17 000 ansökningar som kommit in har 10 000 behandlats och resulterat i att drygt 9 300 personer får ännu ett tillfälligt uppehållstillstånd. De förlängda tillstånden gäller i två år, vilket innebär att de passerar juli 2019 då lagen som tillåter tidsbegränsade uppehållstillstånd löper ut. Vad som händer då är ännu oklart.

Lagen om att tillfälligt begränsa möjligheten att få permanent uppehållstillstånd i Sverige klubbades av riksdagen i juli 2016 och de nya tillstånden omfattade två grupper av asylsökande. Dels flyktingar, som kunde beviljas tre år långa uppehållstillstånd, dels alternativt skyddsbehövande, som endast beviljades tretton månader. Den senare gruppen består till stor del av människor som flytt från Syrien, där Migrationsverket fortfarande bedömer det vara för farligt att bo. Därför beviljas så många förlängningar, enligt Veronika Lindstrand Kant, biträdande operativ chef på myndigheten.

De tillfälliga uppehållstillstånden var den lösning som efter det stora flyktingmottagandet 2015 var den minst dåliga. Det var ett sätt att göra Sverige mindre attraktivt för de som ville söka asyl i Europa och på så vis minska trycket mot Migrationsverket. Men nu står alltså myndigheten med tusentals ansökningar om förlängt uppehållstillstånd att behandla. Vilka ska skickas tillbaka till hemlandet och vilka ska få stanna?

Självklart ska Migrationsverkets bedömning grundas på situationen i hemlandet och möjligheterna att leva där. Hur det skulle se ut kunde man inte förutse 2016 – det kunde mycket väl vara så att Syrien blivit ett säkert land efter tretton månader. Nu blev det dock inte så, och uppehållstillstånden måste därför anpassas efter omständigheterna.

Att förlänga dem innebär dock att vissa andra regleringar försvagas eller sätts ur spel. Ett exempel är den morot som infördes för att personer med tillfälligt uppehållstillstånd skulle få stanna i Sverige permanent.

Den som skaffar ett jobb och försörjer sig själv kan på så vis befria sig från oron på egen hand. I och med de förlängda uppehållstillstånden finns det därför anledning att göra det ännu mer lockande att utbilda sig eller skaffa ett jobb.

Personer med tillfälliga uppehållstillstånd ska inte skickas tillbaka till sina hemländer bara för att de faktiskt var just tidsbegränsade. Men när tillstånden nu förlängs måste morötter och andra påbud anpassas efter den nya ordningen. Det börjar dessutom bli dags att fundera ut vad som ska hända med uppehållstillstånden efter juli 2019, inte minst för att göra väntan på ytterligare besked mer uthärdlig.