Ett svek mot laglydiga vapenägare

Det förslag regeringen nu lägger omöjliggör i praktiken tävlan inom dynamiskt sportskytte i såväl Sverige som för svenska sportskyttar utomlands.

Dennis Andersson.

Dennis Andersson.

Foto:

Politik2019-03-06 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Häromveckan presenterades så regeringens förslag till implementering utav EU:s starkt kritiserade vapendirektiv och förslaget har nu risats av lagrådet med hänvisning till legalitetsprincipen. Förslaget är helt enkelt så dåligt utformat att det blir omöjligt att veta vad som åsyftas i lagen.

I remissrundan var mer än 90 procent av instanserna kritiska. Att notera är att Socialdemokraterna gjort en 180-graders vändning gentemot vad som utlovades innan valet. Bland annat justitieminister Morgan Johansson bedyrade att regeringen inte hade för avsikt att försvåra för landets jägare och målskyttar, tvärtom ville man förenkla påstod han.

Det förslag man nu lägger omöjliggör dock i praktiken internationell tävlan för grenar inom dynamiskt sportskytte i såväl Sverige som för svenska sportskyttar utomlands. Går förslaget igenom riskerar VM i Karlskoga i augusti att ställas in. Till vilken samhällsnytta kan man undra?

Samtidigt som Regeringen lagt fram ett pekoral till implementering av EU:s vapendirektiv så arbetar Polismyndigheten på en ny FAP, det regelverk som styr utövningen av sportskytte. I denna föreslår man, med hänvisning till oro för säkerheten, att förbjuda rörligt skytte. Detta är direkt riktat gentemot dynamiska grenar som IPSC och PPC.

Så när kompromissen i Bryssel beträffande EU:s vapendirektiv inte gav ett förbud mot till exempel halvautomatiska sportskyttegevär så är risken överhängande att Polismyndigheten nu bakvägen inför vad som i praktiken kan innebära ett förbud och i den processen rundar man såväl Bryssel som riksdagen.

Om en skyttegren blir omöjlig att utöva så finns inte längre ett behov av grenspecifika vapentyper och då föreligger heller ingen anledning att utfärda licenser på dessa. Det här är ett demokratiskt problem, det finns ingen politisk intention i vare sig EU-parlamentet eller i Sveriges riksdag för detta.

Att denna politiska agenda sedan länge finns på Polismyndigheten är ingen hemlighet. Att Regeringen skickade Polismyndighetens Peter Thorsell som adjungerad till förhandlingarna i Bryssel talar för att det finns ett samförstånd mellan Polismyndigheten och regeringen beträffande myndighetens korståg mot civilt legalt vapenägande i landet. Thorsell har återkommande genom åren kritiserats hårt av landets vapenägare för sin oförmåga att göra distinktion i sitt myndighetsutövande mellan lag och egna åsikter, och det framkom även att vederbörande ignorerat det riksdagsmandat denne hade att förhålla sig till och att Morgan Johansson sedan gjorde sitt yttersta för att skydda Thorsells rygg, bland anat genom att hänvisa till ”rikets säkerhet”.

Det är dock illegala vapen, inte legala, som är ett samhällsproblem. Samtidigt utgör tjänstemannaaktivism med politiskt beskydd ett hot mot de demokratiska spelreglerna och urholkar i förlängningen medborgarnas förtroende för rättsstaten, i synnerhet hos de laglydiga 600 000 medborgare som får agera slagpåse för verkningslös symbolpolitik. Detta är ett till syvende och sist ett hot mot demokratin. Den välkände brittiske reformistiske socialisten och författaren George Orwell skrev en gång:

“That rifle on the wall of the labourer’s cottage or working class flat is the symbol of democracy. It is our job to see that it stays there.”

Synbart står inte Orwell på bokhyllan på Rosenbad.

Op-Ed | Dennis Andersson