Ett oförtjänt guldläge

Löfven har alla möjligheter att fortsätta Alliansens framgångssaga – men utvecklingen kan lika gärna gå bakåt. Om han menar allvar med sina ambitioner fungerar det inte att ha en negativ företagarattityd.

Tungt ansvar. Något kan gå sönder.

Tungt ansvar. Något kan gå sönder.

Foto: JESSICA GOW / TT

Politik2014-10-11 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Välfärden har mer resurser än någonsin. Det ser dessutom allt ljusare ut på arbetsmarknaden. Antalet arbetslösa har minskat med 31.000 på bara ett år. Arbetsförmedlingens analyschef Mats Wadman säger dessutom att antalet arbetsgivare som anmäler lediga jobb till arbetsförmedlingen har ökat.

Enligt den internationella tidsskriften The Economist är Sverige ett av Europas mest välskötta länder och en ”modellekonomi” för andra att ta efter. En färsk rapport från tyska Bertelmann-stiftelsen förstärker den positiva bilden och bekräftar att Sverige gör speciellt bra ifrån sig inom områden som fattigdomsbekämpning, tillgång till arbetsmarknaden och anti-diskriminering. I Social Justice Index för EU ligger Sverige på första plats.

Trots toppbetyg för den föregående regeringen har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ägnat valrörelsen åt att påstå att Sverige går sönder. Att det som är fel i samhället är klyftor skapade av Alliansens politik. Att privatiseringar orsakar låga skolresultat och otrygghet, att fria val skapar barnfattigdom och att mer handlingsutrymme för enskilda hushåll skapar arbetslöshet.

S hävdar att deras högst prioriterade fråga är jobben, ledande företrädare hävdar ofta att arbetslösheten är skyhög. Då kan man fråga sig vad som blir bättre av att införa nya politiska projekt som exempelvis vägslitageavgift, hot om könskvotering i privata bolagsstyrelser och chockhöjningar av skatten på inkomst och anställning.

Om företagare och näringsliv talas det föraktfullt trots att de skapar de flesta arbeten och betalar ut många av de löner som regeringen vill höja skatten på. Om regeringen menar allvar med att Sverige ska bli bäst på den globala marknaden och utmärka sig som en ledande och inspirerande kraft i världen fungerar det inte att ha en negativ företagarattityd.

I motsats till vad Löfven säger kommer regeringens inskränkande jobbfientliga politik att försämra för Sverige globalt, för företagare som anställer och dem som vill anställas. Hur man än vrider och vänder på de planerade reformernas effekter kommer inte regeringen lyckas skapa ”framtidstro i en tid då Sverige behöver det som mest”, snarare tvärt om.

Dessvärre verkar den nya regeringen vara inställd på att göra sitt yttersta för att se till att det Sverige som Alliansregeringen byggt upp de senaste åtta åren går sönder. Sverige kommer definitivt hamna på kartan, men av and­ra anledningar än Löfven ursprungligen tänkt sig.

Ledare