En lite bättre värld utan al-Baghdadi

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi må vara död, men terrorister kommer det även framledes att finnas gott om.

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi är död.

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi är död.

Foto: Uncredited

Politik2019-10-28 06:30
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Abu Bakr al-Baghdadi är död. Den mytomspunne IS-ledaren sprängde sig själv med en självmordsväst när amerikanska specialstyrkor hittade honom i nordvästra Syrien, under natten mellan lördagen och söndagen. Det så kallade kalifatet är sedan tidigare utplånat och hierarkin precis under al-Baghdadi har tunnats ut.

För president Donald Trump är det här en betydande fjäder i hatten som både stärker honom inför nästa års presidentval och desarmerar en del av kritiken mot hans tillbakadragande i Syrien. En annan vinnare i sammanhanget är den amerikanska underrättelsetjänsten CIA som förlorade i anseende då man grovt underskattade genomslaget från IS som för fem år sedan svepte fram över Syrien och Irak.

Frågan är vad som sker nu. Betydelsen av al-Baghdadis frånfälle är främst symbolisk.

Det var al-Baghdadi som utropade det bestialiska kalifatet ”Kalif Ibrahim” i juni 2014, och det är till honom som IS-anhängarna svär trohet. Han har varit ansvarig för ett stort antal terrordåd utförda av självmordsbombare och inspirerat till ännu fler attentat runt om i världen. Men den amerikanska insatsen innebär ingen slutpunkt för den dödsförhärligande ideologi som styr den islamistiska terrorsekten.

Terrorister kommer det även framledes att finnas gott om. Risken är att al-Baghdadi nu blir martyr.

Till Aftonbladet (27/19) säger terrorforskaren Magnus Ranstorp att rörelsen troligen kommer att återuppstå i någon form:

”IS kommer fortfarande vara i skuggorna, de kommer träda fram och begå terrordåd och bygga upp sin struktur. Det blir ett ”IS 3.0”, kan man säga. För de fanns innan USA gick in i Irak, 2003. När Baghdadi tog över blev det Islamska staten i Irak, och senare i Irak och Syrien. Det kan komma en utveckling av organisationen på lite olika sätt, och ideologiskt sett så påverkas de inte av detta.”

Terrornätverkets olika delar kommer att fortsätta sitt vidriga arbete i Mellanöstern, Europa och på andra håll i världen.

Enligt Magnus Ranstorp ingår även Sverige bland de länder som riskerar att drabbas av hämndaktioner.

”Man måste se hur IS ser på att han är borta. Ja, det är jättebakslag om den utropade kalifen är borta. Men samtidigt – de älskar döden mer än de älskar livet. De ser honom som en martyr och den här ideologin lever ju virtuellt. Det är mycket större än en person, och vad som ofta händer då är att den återuppstår i en annan skepnad. Det är bara att titta på kvinnorna inne lägret i al-Hol, som fortfarande är i stark radikalism trots sin situation, och de vill fortsätta det här projektet. Det kan ju också ske hämndaktioner mot väst och framförallt USA, eftersom de går ut och säger att de varit ansvariga för detta. Men hela anti-Isil-koalitionen inkluderas, där även Sverige ingår.

Ledare