Det handlar inte om en tillfällig omsvängning

Moderaternas väljartapp tidigare berodde sannolikt mindre på ogenomtänkta vägval i invandringsfrågan och mer på att den förra ledningen hade svårt med kommunikationen.

Skuggsamhället. I centrum för Moderaternas valstrategi.

Skuggsamhället. I centrum för Moderaternas valstrategi.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Politik2018-02-02 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det var många politiska förståsigpåare som brukade hävda att Moderaterna tappade i väljarstöd på grund av partiets stramare migrationspolitik. Men vad beror det i sådana fall på att partiet under det senaste halvåret ryckt upp sig och återvunnit det stöd som förlorats?

Det är ju knappast som att Moderaterna efter partiledarbytet i höstas har vänt tillbaka mot Reinfeldterans positioner i migrationsfrågan.

När partisekreteraren Gunnar Strömmer på torsdagen presenterade Moderaternas valstrategi stod migrations- och integrationsfrågorna föga förvånande i centrum tillsammans med lag och ordning, jobb och ekonomi och valfrihet i välfärden.

Den restriktiva linjen ligger fast.

”Vi klarar inte integrationen om vi inte har stramhet, den politik vi har i dag räcker inte”, sade Strömmer och flaggade för fler förslag som ska skärpa integrations- och migrationspolitiken ytterligare med särskilt fokus på det växande skuggsamhället.

Moderaternas väljartapp tidigare berodde sannolikt mindre på ogenomtänkta vägval i invandringsfrågan och mer på att den förra ledningen hade svårt med kommunikationen. Anna Kinberg Batra framstod som nervös och vacklande, varför inte minst Centerpartiet och Annie Lööf tillfälligt tornade fram som ett mer attraktivt alternativ för borgerliga väljare.

Men efter valet av Ulf Kristersson som partiledare är det fler och fler som återvänder till Moderaterna.

Väljarstödet går fortsatt uppåt i Svensk väljaropinions mätning, som är den sammanvägning av opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot.

Moderaterna ligger i dag på 24,3 procent, en ökning med 2,4 procentenheter sedan mätningen i december.

”Det är match igen”, som Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer konstaterade under presentation av valstrategin.

De allra flesta förstår att en reglerad invandring kräver prioriteringar. En del vill se givmildare regler, andra vill att invandringen bromsas ytterligare. Men kombinationen av många avvisningsbeslut och starka incitament att leva som gömd under fyra år i väntan på en ny asylprövning är totalt ohållbar. Det borde alla kunna enas om, inte minst efter terrordådet i Stockholm.

Moderaterna gör rätt som fokuserar på att motverka det framväxande skuggsamhället. Men det krävs fyra för att ena borgerligheten. Ju förr allianspartierna kan presentera en överenskommelse i migrationspolitiken desto bättre.

Ledare