Den elektrifierade vägen

Elektrifierad väg utanför Sandviken.

Elektrifierad väg utanför Sandviken.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politik2019-07-04 05:15
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I en ny rapport till regeringen skärper nu Svenska Kraftnät sina varningar om krympande marginaler i elförsörjningen. Risken för akut elbrist har ökat kraftigt på grund av att flera reaktorer är på väg att stängas. "Läget är på väg att försämras jämfört med tidigare. Redan inför den kommande vintern försämras kraftbalansen på grund av att Ringhals 2 ska stängas permanent vid årsskiftet", berättar kraftsystemanalytikern Erik Hellström för Dagens Industri (2/7). Även Ringhals 1 ska stängas ned 2020/21.

Särskilt förväntas kalla vintrar skapa rejäla elunderskott, vilket innebär att Sverige kommer att behöva importera el från andra länder i stor skala. Vid akut effektbrist kan Svenska Kraftnät till och med tvingas koppla bort elkunder från nätet för att rädda systemet från kollaps, rapporterar nämnda tidning.

Inte heller distributionen av el fungerar tillfredsställande. Flera investeringar har gått om intet då företag inte kunnat garanteras tillräckligt med el. Kapaciteten i stamnäten är alldeles för dålig.

Denna utveckling är allvarlig. För samtidigt som produktionen avvecklas så ökar behoven. Norrbottens-kuriren har tidigare (27/5) berättat om Energimyndighetens prognoser. "Där ser vi en ökad elektrifiering för transportsektorn och för bostads- och servicesektorn med fler serverhallar och mer värmepumpar och även inom industrisektorn", sade Markus Selin, analytiker på Energimyndigheten, då.

Dessutom gick Liberalerna under deras dag i Almedalen ut och föreslog att regeringen snarast ska tillsätta en elektrifieringskommission och ta ett nationellt initiativ för elektrifiering av Sveriges motorvägar. Detta för att Sverige ska kunna nå sitt klimatmål om nettonollutsläpp 2045.

Riksdagspartierna har i Energiöverenskommelsen beslutat att elproduktionen ska vara helt förnyelsebar 2040, vilket skulle innebära att kärnkraften behöver avvecklas. Det finns en dubbelhet i detta, att svenska politiker av miljöskäl avvecklar kärnkraften, som står för en stor del av vår elproduktion, samtidigt som en ökad elektrifiering är en förutsättning för att nå miljömålen. I synnerhet eftersom det råder oenighet om vad den ska ersättas med.

I Norrbotten produceras mycket el och försörjningen är bättre här. Men även denna del av landet kommer att drabbas indirekt. Den el som produceras här kommer i högre grad att användas i storstäderna och Mälardalen, med kraftigt växande behov, när kraftnäten byggs ut. Elpriset väntas öka i hela landet och landets konkurrenskraft försämras när produktionen inte räcker till.

Så här kan det inte fortsätta. Både hushåll och näringar kommer inom överskådlig framtid att behöva mer el. Och då måste både produktion och leverans fungera säkert. Politikerna behöver göra ett omtag i energipolitiken. Tekniken har snabbt förändrat spelplanen, vilket innebär att tidigare överenskommelser redan är föråldrade.

Krönika