FÖRESTÄLL ER Sverige 2050. Hur lever vi? Vad ger oss kraft och livslust? Det är spännande, men komplicerade, frågeställningar och runt om i världen funderar man över kommande utmaningar. Hållbar livsmedelsförsörjning och energiomställning är två av dem.
Ska vi ta Sverige in i framtiden behöver vi betänka att nästan hela vårt land är landsbygd. De stora ytorna kan inte betraktas som ett problem utan som en fantastisk tillgång. Redan i dag arbetar 180.000 personer inom de gröna näringarna. Enligt en rapport från Glesbygdsverket skulle ytterligare en halv miljon människor vilja bosätta sig på landsbygden.
Till detta kommer alla dem som vill vistas där för fritid och rekreation. I en ny Sifo svarar fler än nio av tio att det är viktigt med en levande landsbygd i framtiden. På frågan om varför svarar nästan sju av tio att de vill ha mat som är producerad i landet. I dagens globaliserade värld blir det för många människor paradoxalt nog viktigare med en fast punkt i tillvaron. Närhet, kännedom, ursprung. Behovet av lokal förankring är starkt och fortsätter att växa. Den ökande efterfrågan på närproducerade varor är ett tydligt exempel.
Naturresurserna finns till största delen på landsbygden. Att dessa med långsiktighet nyttjas, brukas och vårdas är av fundamental betydelse för Sveriges ekonomi och för möjligheterna att bygga framtidens resurseffektiva samhälle. Rätt utnyttjade ger de vårt land stora konkurrensfördelar i en framtid baserad på förnyelsebara resurser. Det gäller inte minst omställningen av vårt energisystem, från beroende av fossila bränslen till förnyelsebar energi.
I dagarna har LRF regionstämma i Norrbotten och en av våra viktigaste framtidsutmaningar är att staden inte ska ses som norm och landsbygden som undantag. Vi tror nämligen att länken mellan stad och land, mellan nutid och framtida samhälle, är bonden. Bonden är den person som genom sitt företagande kan ge mat på bordet, värme i huset, bränsle i tanken, miljönytta, sysselsättning, rekreation och upplevelser. År 2020 står vi bönder för 70 procent av den förnybara energin. År 2020 har vi ökat den svenska matproduktionen med 2 procent per år.
Ambitiösa mål. Men vi är övertygade om att fler bönder, fler företagare inom de gröna näringarna kan leverera förnybar energi och mat av god kvalitet. Vi har utifrån dessa mål utarbetat handlingsplaner, vårt beting för hur detta ska kunna förverkligas. Vi har avsatt 300 miljoner kronor i syfte att stimulera företagandet kring mat och energi och andra verksamheter utifrån de gröna näringarna - som får landsbygden att leva.
Från politiskt håll behöver vi nu hjälp med att skapa incitament som premierar varor och tjänster som tagits fram med gott djurskydd, miljöhänsyn och arbetsvillkor. Vi behöver hjälp med att stimulera företagande på landet, i vilket äganderätt, infrastruktur och villkor för småföretag särskilt prioriteras. Vi ser också ett behov av samverkan över sektorer för att upprätthålla offentlig och kommersiell basservice. Slutligen är en tryggad och säker livsmedels- och energiförsörjning av yttersta vikt för att möta de framtida utmaningarna.