Det ser ljust ut på den svenska arbetsmarknaden framöver. Arbetsförmedlingen presenterade i onsdags en prognos för hur utvecklingen kommer se ut i år och nästa: 95.000 fler personer i arbete.
Enligt Arbetsförmedlingens undersökning svarar arbetsgivarna att de planerar att nyanställa. Statistiska centralbyrån, SCB, bekräftar också en positiv bild av utvecklingen på arbetsmarknaden där bland annat fler utrikes födda har fått jobb. Från SCB kom i dagarna också siffror som säger att produktionen i det svenska näringslivet ökar. Enligt SCB minskade också antalet sjukdagar under början av året jämfört med hur det såg ut för ett år sedan. På flera olika områden går det att skönja en ljusnande utveckling. Det går bra för Sverige.
Samtidigt vore det fel att säga att det saknas utmaningar.
Bland annat visar Arbetsförmedlingens prognos att jobbtillskottet under kommande år främst sker i storstadsregionerna. Sysselsättningen väntas öka i hela Sverige, men på flera håll där det är långt mellan husen är blir det svårare att få fler i arbete. Det ger en antydan om att den gamla politiska konflikten mellan stad och land finns kvar.
På samma gång som tätorterna och de större städerna brottas med frågor som bostadsbrist kämpar landsbygden med att få levnadsvillkor som gör det möjligt att bo kvar. Så visst finns det en övergipande utmaning om att få hela Sverige på framtidsväg. Men om detta talar sällan Socialdemokraterna. I stället hoppas de efter valet i höst få bilda regering med Miljöpartiet, ett parti som går till val på att strunta i tillväxt och vars huvudfråga är en miljöpolitik för Stockholms innestadsbor som kan åka tunnelbana i stället för att ta bilen. Förslag som höjda kilometerskatter skulle kraftigt försvåra förutsättningarna att bo och jobba utanför storstäderna.
Det går en skiljelinje mellan den rödgröna oppositionen och regeringspartierna.
De borgerliga vill ta tillvara på tillväxtregionernas jobbmöjligheter utan att förbise behovet och potentialen i att Sverige utanför huvudstadens tullar lever. Tilltro till människor, som trots att prognoserna ser goda ut framöver av olika skäl kan ha svårt att komma in på arbetsmarknaden, är också nödvändigt.
Oppositionen i sin tur har förstås egen vinning av att fortsätta låtsas som om det inte alls finns någon positiv utveckling av Sverige. Så kan de skapa en känsla av att deras politik skulle rädda ett land i förfall – utan att ens tala om hur de rödgröna kompromisserna skulle se ut. Det är ingenting annat än att hålla väljarna i mörker.