Daniel Braw: Ödeskoalition i Österrike?

Foto: Ronald Zak

Politik2019-05-06 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Sedan december 2017 har det utpräglade etablissemangspartiet ÖVP – som har suttit i regering under snart sagt hela den österrikiska republikens existens –och utmanarpartiet FPÖ utgjort en koalition. Efter en del inledande uppmärksamhet har dock farhågorna om radikal kursändring kommit på skam. Förra gången ÖVP och FPÖ bildade koalition, i början av 2000-talet, blev Österrike föremål för sanktioner från övriga EU. Den här gången var Österrike med samma regeringskonstellation EU:s ordförandeland under andra halvåret 2018 utan nämnvärd kritik.

Situationen inom EU har förvisso ändrats. Oron för avveckling av demokrati, rättsstat och europeiska värderingar gäller nu länder som Polen, Rumänien och Ungern.

Men det är också anmärkningsvärt hur lite som har förändrats av att FPÖ får vara med och dela regeringsmakten. En viktig fråga för konservativa ÖVP med kansler Sebastian Kurz har till exempel varit EU:s fortsatta utvidgning, typiskt sett inte en fråga som högerpopulister brinner för.

Kurz har också hållit en synnerligen klar linje när det gäller antisemitism och kallat sin regering för den mest proisraeliska i Österrikes historia. Under EU-ordförandeskapet tog Kurz initiativ till en konferens om judiskt liv i Europa, första gången ett ordförandeland har försökt ta sig an frågor om antisemitism på ett konstruktivt sätt enligt ordföranden för Europeiska judiska kongressen Moshe Kantor.

Farhågorna om att Österrike skulle verka för avskaffandet av sanktioner mot Ryssland, rentav fungera som Putins trojanska häst inom EU, har också kommit på skam.

Och så är det migrationspolitiken. Österrike var ett av de länder som drog sig ur FN:s migrationsavtal, och regeringen har allmänt signalerat en restriktiv linje. Men andelen avslag på asylansökningar i första instans under 2018 var mindre än i både Sverige och Tyskland, och Österrike kom omedelbart efter Sverige i listan över populära asylansökningsländer. I relation till befolkningsstorlek var Österrike det land som beviljade flest asylansökningar i hela EU under 2018.

Men det innebär inte att koalitionen kan anses fungera utan problem. Företrädare för FPÖ skämmer gång på gång ut sig med förkastliga uttalanden och tvingar koalitionspartnern ÖVP till distansering. En FPÖ-företrädare skrev en dikt där invandrare liknades vid råttor, andra har försvarat användandet av det från fascismen lånade begreppet ”befolkningsutbyte”. Det finns dock få tecken på att språkbruket eller idéerna skulle sprida sig genom koalitionssamarbetet.

Det verkligt stora problemet är att Österrike har förlorat förtroende bland sina vänner när det gäller underrättelseutbyte på grund av att FPÖ står nära Putins parti Förenade Ryssland och samtidigt har kontroll över den österrikiska säkerhetstjänsten. Även om den offentliga kritiken uteblir, är minskad underrättelsedelning ett tydligt underbetyg åt den politiska trovärdigheten.

Utrikeskrönika

Daniel Braw