Daniel Braw: Ibizakris med gott slut?

Foto: Michael Gruber

Politik2019-05-25 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

En så omfattande politisk skandal i ett EU-land som den så kallade Ibiza-affären som nu skakar Österrike är svår att dra sig till minnes. I en lång filminspelning från Ibiza visas hur två ledande företrädare för det populistiska partiet FPÖ, varav den ene är partiledaren Heinz-Christian Strache, diskuterar olika ljusskygga samarbeten med en förment rysk investerare.

Bland annat talar de om att hon ska ta kontrollen över Österrikes viktigaste tidning, att hon ska få offentliga infrastrukturkontrakt i utbyte mot ekonomiskt stöd till FPÖ och att det statliga monopolet på kasinon ska brytas upp så att hon börja driva sådan verksamhet.

Skandalen ledde snabbt till regeringssammanbrott. Samtliga FPÖ-ministrar har fått avgå eller lämnat i protest. Den ömsesidiga tilliten, om den någonsin har funnits, verkar likaledes ha brutit ihop.

Från FPÖ-håll anklagar man nu regeringschefen Sebastian Kurz från det konservativa ÖVP för att utnyttja koalitionspartnerns utsatta läge för egna ändamål. ÖVP, hävdar FPÖ, har med vett och vilja förstört ett framgångsrikt gemensamt projekt.

Hur gemensamt det egentligen var kan dock betvivlas. Den österrikiska regeringen har fört en väsentligt mindre kontroversiell politik än vad som befarades när regeringssamarbetet inleddes. Ett EU-ordförandeskap genomfördes utan större uppmärksamhet. När FPÖ ska beskriva sina egna insatser blir det att ha drivit igenom sådant som huvudduksförbud.

Den hårdare asylpolitik som FPÖ tar åt sig äran för har inte uteslutit att Österrike är det land i EU som beviljade flest asylansökningar per capita 2018.

Det parlamentariska stödet från FPÖ har samtidigt hela tiden varit förknippat med risker för Kurz och ÖVP, i form av osmakliga uttalanden som har behövt hanteras.

Direkt oroväckande har också varit FPÖ:s kontroll över säkerhetsfrågor – FPÖ har nämligen samtidigt ett samarbetsavtal med Vladimir Putins parti Förenade Ryssland. I Europaparlamentet ingår FPÖ i gruppen Nationernas och frihetens Europa (ENF) tillsammans med likaledes Rysslandsvänliga italienska Lega och franska Nationell samling.

Men hittills har ändå intrycket varit att Kurz har haft regeringssituationen under kontroll. FPÖ har trots en väljarandel på över 25 procent framstått som lättviktigt i sakpolitiken.

Nu har stabiliteten förbytts i kris och det politiska underbarnet Kurz (född 1986) egen framtid som kansler ter sig osäker. En optimistisk iakttagelse görs dock av kommentatorn Hans Rauscher i österrikiska tidningen Der Standard: ”I verkligheten är det också så, att Ibizavideon har räddat honom från att behöva tillbringa mer tid i koalition med människor som av omvärlden betraktas som högerextremister och ryska inflytelseaganter.”

Utrikeskrönika

Daniel Braw