När kommunala inkomster och utgifter inte stämmer överens har normen blivit att öka inkomsterna genom att höja skatten. Detta vill Kristdemokraterna sätta stopp för genom att införa en skattebroms. Kommuner som höjer skatten ska helt enkelt förlora delar av statsbidraget.
Förslaget presenterades av KD:s partiledare Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson i SvD (24/1). Idén bakom förslaget är helt riktig. Att reflexmässigt höja skatten i stället för att minska utgifterna är lika hälsosamt som att köpa större kläder hellre än att börja motionera för den som går upp i vikt.
För att öka intäkterna har kommunerna huvudsakligen bara att höja inkomstskatten. Få andra skatter ger så snabbt negativa effekter vid höjningar. Incitamenten för att arbeta sjunker, och det tämligen snabbt.
Möjligen räcker detta för att KD:s förslag bör genomföras. Men problemen är egentligen större och mer komplexa än så. Ta bara de av Alliansregeringen införda jobbskatteavdragen. I praktiken innebär de att staten tar över ansvaret för kommunernas kostnader upp till vissa nivåer. Kommunerna ges därmed ett incitament att höja skatten eftersom det endast är de invånare med högre inkomster som faktiskt kommer att märka av det. Resten täcks av jobbskatteavdraget och kan likställas med en av kommunen självvald höjning av statsbidraget.
Att ta bort jobbskatteavdraget vore dock så pass skadligt att inte ens den nuvarande regeringen, som visat sig vara villig att försöka slå sönder strukturen för den svenska välfärden, är villig att ens tänka tanken. KD:s förslag kan dock vara ett sätt att motverka de negativa incitament som uppstår för kommunpolitiker i samband med jobbskatteavdraget.
Ett annat problem är att kommunernas uppgifter ökas samtidigt som finansieringen ofta är oförändrad. Det handlar inte enbart om att staten delegerar uppgifter som den tidigare utfört själv utan även om att staten inte tar sitt ansvar. Det senare är fallet med till exempel Polisen som inte klarar av att upprätthålla trygg- och säkerhet vilket har lett till att många kommuner känner sig tvingade att lägga stora summor på väktare.
Nog för att det stämmer att det finns misskötta kommuner som vanemässigt höjer skatten och därigenom gräver sin grav djupare hellre än att ta itu med grundläggande problem. Men för att lösa de mer omfattande problemen måste hela förhållandet mellan stat och kommun ses över.
Alltifrån vilka ansvarsområden som ska höra till vilken nivå till hur stat och kommun ska finansieras så att båda kan utföra sina uppgifter och att de kan göra det med minsta möjliga skadeverkan på ekonomin.
Inom ramen för en sådan större översyn skulle KD:s förslag förmodligen passa väl in.