Den amerikanske presidenten Donald Trump och det tyska vänsterpartiet Die Linke är ett omaka par, som i en viktig fråga är helt överens: USA:s militära närvaro i Tyskland måste avvecklas. När USA:s ambassadör i Tyskland Richard Grenell nyligen hotade med att amerikanska soldater som är baserade i Tyskland skulle flyttas därifrån, sa vänsterpartiets gruppledare i förbundsdagen: ”Regeringen måste definitivt anta detta anbud.”
För det tyska vänsterpartiet är de amerikanska baserna problematiska eftersom de underminerar Tysklands suveränitet och ingår i en amerikansk strategi. För Trumpadministrationen är baserna problematiska eftersom de kostar pengar och uppfattas innebära att USA utnyttjas. ”Det är upprörande att tro att de amerikanska skattebetalarna ska fortsätta betala för att ha mer än 50 000 amerikaner i Tyskland, medan tyskarna kan spendera sitt överskott på inhemska projekt”, säger Grenell. ”Det finns 34 000 amerikanska soldater i Tyskland som skyddar tyskar och européer … amerikaner kan inte förstå varför inte Tyskland lever upp till sina Natoåtaganden och hjälper västvärlden.”
De amerikanska baserna blir därmed ännu ett exempel på hur förmenta vänner utnyttjar USA:s välvilja och solidaritet. Inget annat land utöver Japan har en så stark amerikansk närvaro som Tyskland.
Att USA:s militära närvaro i Tyskland skulle syfta till att skydda ett enskilt land är dock något av ett missförstånd. Snarare är förhållandet att Tyskland tack vare läget och sedan länge upparbetad infrastruktur är ett idealiskt land att verka ifrån. Det är från Tyskland som alla amerikanska förband i Europa leds, närmare bestämt från US European Commands högkvarter i Stuttgart. Den amerikanska arméns högkvarter i Europa är även det beläget i Tyskland, i Wiesbaden. Från Stuttgart leds US Africa Command. Flygbasen i Ramstein har använts för att genomföra drönarattacker i Jemen.
Till Tysklands fördel talar utöver läget också stabiliteten. Dispyter mellan den turkiska regeringen och den amerikanska administrationen har till exempel lett till att den amerikanska flygbasen Incirlik inte har kunnat användas i samma utsträckning som tidigare. Att flytta soldater från Tyskland till Polen, ett alternativ som på allvar har framförts, skulle ha ett visst politiskt signalvärde men samtidigt innebära kapitalförstöring.
Under normala omständigheter hade således allt talat emot förändring, och diskussionen kunnat avskrivas som en del i ett politiskt spel. Men omständigheterna är inte normala. Dels har Trumpadministrationen visat sig redo att bryta med konventioner och praxis på en rad andra områden, dels är förhållandet mellan ledningarna i USA och Tyskland ansträngt. Att en närvaro som har funnits sedan andra världskrigets slut minskas av politiska skäl går inte att utesluta.