Avslag ska respekteras

Miljöpartiets viljeyttring är signalpolitik från ett ­regeringsparti. Och signalen är att det finns an­ledning för personer som har fått avslag på sin asylansökan att gå under jord, om de vill stanna i Sverige.

MP:s kongressbeslut. Ett problem även för Stefan Löfven (S).

MP:s kongressbeslut. Ett problem även för Stefan Löfven (S).

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Politik2017-05-31 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Är det rätt att uppehålla sig illegalt i Sverige? Ställs frågan i regeringen lär det bli lika många olika svar som det är regeringspartier.

Efter helgens kongress står det klart att Miljöpartiet ska verka för att alla de som kom till Sverige som ensamkommande barn år 2015 ska få permanenta uppehållstillstånd. Det är ett märkligt förslag på flera sätt. Dels är det en inlindad beskrivning av en flykting­amnesti. Dels underkänner det myndighets­beslut i de fall asylskäl har saknats. Förslaget står också i opposition med grundläggande rättsprinciper. Därutöver är det konstigt att en grupp ska särbehandlas.

Varför ska någon som kom sista december 2015 få permanent uppehållstillstånd men inte den som ­anlände några timmar senare? Och varför ska överhuvudtaget personer som har fått avslag på sina asylansökningar ges permanent uppehållstillstånd? En ­annan undran är varför personer som uppehållit sig illegalt i landet belönas med permanent uppehålls­tillstånd medan personer som har följt ett avvisnings­beslut i jämförelse miss­gynnats?

Hur förslaget skulle genomföras i praktiken är också oklart. Det verkar finnas en stor osäkerhet kring identiteter och åldrar i den grupp som Miljö­partiet riktar sig mot. Exempelvis visar uppgifter från gränspolisen som SvD (27/5) tagit del av att falsk identitet är vanligt bland en del grupper av asylsökande. Av 50 personer från Marocko som vid asylansökan angett att de var minderåriga var i verkligheten endast två personer det.

Vad betyder då ett beslut på en MP-kongress? I vanliga fall inte särskilt mycket, speciellt inte när partiet har börjat göra sig hemmastadd under fyra­procentsspärren.

Men beslutet att verka för permanenta uppehållstillstånd till ensamkommande kan få effekt ändå. Miljöpartiets viljeyttring är signalpolitik från ett regeringsparti. Och signalen är att det finns anledning för personer som har fått avslag på sin asyl­ansökan att gå under jord, om de vill stanna i Sverige.

För S kommer beslutet olyckligt. Socialdemokraterna försöker att sätta en bild av att regeringen värnar lag och ordning samt bekämpar det para­llella samhället. Men samtidigt ger Miljö­partiets amnestikrav rakt motsatta ­signaler.

När Socialdemokraternas strategi­arbete inom området lag och rätt undergrävs av det egna samarbets­partiet finns det skäl att fundera över regeringens framtid.

Ledare