Mikael Lekfalk har tvingats avgå som kommundirektör i Luleå och det var befogat efter att han i strid med regelverket anlitat en personlig mentor hundratusentals kronor. Kommunalrådet Niklas Nordström (S) har avgått på grund av orsaker som inte bara handlar om trycket från social medier. I bakgrunden finns även uppgifter om en person i en verksamhet med koppling till kommunen som känner sig utsatt av Nordström, och som varit i beroendeställning till honom. Uppgifter som för övrigt Anders Öberg, ordförande i Luleå arbetarekommun, kände till men ljög om i medierna.
Lekfalk och Nordström må vara borta men det är tyvärr väldigt mycket som återstår för att bygga upp medborgarnas förtroende för hur Luleå kommun styrs och förvaltas.
Det finns ingen enkel teambuildingaktivitet som omedelbart skapar en organisationskultur där viktiga regler och riktlinjer inte ignoreras. Det finns ingen snabb underkur som gör att politikerna i kommunstyrelsen genast upptäcker budgetavvikelser i kommundirektörens månadsrapporter. Detta är förändringar av ansvarskänsla, förhållningssätt och kvalifikationer som man uppnår på lång sikt.
Ärligt talat verkar det också finnas behov av kraftfulla kontrollfunktioner i Stadshuset. Något som tyvärr saknas i dag.
Inga-Britt Ahlenius har bland annat varit chef för Riksrevisionsverket och undergeneralsekreterare för FN:s internrevision. Den 21 februari 2017 skrev hon en debattartikel i Göteborgs-Posten med starka åsikter om hur kommunerna förvaltas. Den avslutas med:
”I kommunerna är revisionsuppdraget ett politiskt uppdrag. ’De förtroendevalda skall granskas av sina egna’. Synsättet är kvar sedan 1800-talet, kommunerna var små, inga anställda, bara förtroendevalda. I dag svarar kommunerna för cirka 70 procent av den offentliga verksamheten. Och ingen oberoende professionell revision! Självfallet uppfyller inte de förtroendevalda revisorerna kraven på oberoende. I själva verket är systemet med folkvalda revisorer att ses som ett institutionaliserat jävsförhållande. I de kommunala bolagen svarar yrkesrevisorerna för granskning av räkenskaper och förvaltning. Lekmannarevisorerna granskar till exempel om internkontrollen fungerar. Inte heller i bolagen har detta ett dugg att göra med ’oberoende revision’.
Vad som krävs för att den kommunala verksamheten – i alla kommuner – ska kunna genomföras effektivt och med medborgarnas förtroende är en ny kommunallag. En lag som på liknande sätt som gäller för staten reglerar de grundläggande förhållandena för den kommunala verksamheten. Fyra frågor är särskilt viktiga:
• Förvaltningens och tjänstemännens ställning.
• Meritbaserade utnämningar.
• Tydliga processer för ansvarsutkrävande.
• Oberoende professionell revision.”