Varför är Arktis viktigt för Sverige?
- Arktis är viktigt av många olika skäl. För det första så ligger en stor del av Sveriges territorium inom det arktiska området, vilket gör det geografiskt viktigt. Vi knyts även mycket klimatmässigt till miljön i Arktis. Men men även ekonomiskt. Sedan tror jag också att vi binds samman kulturellt inom de arktiska regionerna, jag tycker man stöter på väldigt många likheter när man reser runt i de här områdena.
Det är halvtid för det svenska ordförandeskapet i Arktiska rådet. Är du nöjd med vad ni åstadkommit hittills?
- Ja, vi har redan hunnit genomföra ett antal saker som vi satt upp som mål att genomföra och vi har flera andra processer på väg.
Kommer ni att få till stånd ett internationellt avtal för räddningsinsatser om en oljekatastrof skulle drabba området?
- Det är mycket som kan ta tid när man ska försöka få internationella avtal på plats. Men alla som är i förhandlingsgruppen är inriktade på att vi ska ha ett undertecknande i maj nästa år när vi avslutar vårt ordförandeskap.
- Om man nu ska utvinna olja i Arktis så ska det vara med den bästa tekniken, så att det inte blir några oljeutsläpp. Men sedan är det självklart så att man behöver både hängslen och livrem. Det vore bra med ett samarbetsavtal. Sedan jobbar vi även med processer som handlar om att skapa skyddade områden i Arktis. Både miljömässigt och kulturellt bör vissa delar skyddas. Där löper arbetet på bra, vi är i en fas där man identifierar olika områden.
Vad har Arktiska rådet för betydelse för utvecklingen i Arktis? Skulle rådets roll? behöva stärkas?
- Arktiska rådet är den centrala regionala organisationen för mellanstatligt samarbete i regionen. Det är där staterna och urfolken träffas mest centralt. Arktiska rådet har redan i dag en viktig roll och är på väg att växa sig ännu starkare. Nästa år får vi en fast budget och det första permanenta sekretariatet i Tromsö nästa år. Jag tror att vi är inne i en fas där det stärks just nu.
Finns det inte en risk att kuststaterna struntar i arktiska rådet och i stället gör upp på egen hand?
- Nja, kuststaterna har visserligen haft möten två gånger på utrikesministernivå, men huvudsyftet för dessa möten har varit att diskutera kontinentalsocklar. Så länge de diskuterar frågor som inte berör oss andra så är det inget jättestort problem.
- Det blir däremot ett problem om de börjar mötas för att prata om saker som vi redan samtalar om i det arktiska rådet, som skapar en ny struktur. Men den utvecklingen ser vi inte alls just nu.
Det finns de som säger att Sverige som ordförandeland bör verka för ett stopp av all utvinning av gas- och olja i Arktis. Hur ser du på den kritiken?
- Bara för att man är ordförande för en internationell organisation betyder det inte att man bestämmer över alla stater. Den oljeutvinning som sker i Arktis i dag sker inom de enskilda ländernas ekonomiska zoner.
- Vår ambition är att vi vill skydda miljön så mycket som möjligt, men det gäller att göra det på ett sätt som fungerar. Jag har ofta ställt motfrågan: Hur ska man rent praktiskt få till exempel Ryssland att sluta med oljeutvinning? Arktiska rådet fattar konsensusbeslut och vad Sverige är att lyfta miljöfrågorna till en position där vi kan få med alla medlemsstater. Det gör att vi kan komma väldigt långt med vår ambition att skydda miljön.
Kommer Arktis att bli en allt hetare brännpunkt för kampen om naturresurser?
- I media pratas det mycket om militär upprustning och konflikter. Men på ett möte med arktiska rådet är det inte den stämningen överhuvudtaget. Det är ett ganska pragmatiskt samarbete. I grunden handlar det om att det här är en sjättedel av jorden som håller på att öppnas upp för ny verksamhet på grund av teknikutveckling och klimatförändringar.
- Ingen arktisk stat kan klara av att utveckla Arktis själv, det är helt enkelt en för stor region. Det skapar ett starkt tryck mot samarbete. Och tittar man på de olika nationella strategierna så liknar de varandra ganska mycket: Man lyfter fram skyddet av miljön, hållbar näringslivsutveckling och människorna i Arktis. Mycket av de här sakerna pekar just mot samarbete.
Men varför satsas det då så stora militära resurser i området?
- Det finns militära resurser inom området, men de är egentligen inte så omfattande eftersom det handlar om en så stor region. Huvudsyftet med den militära närvaron är inte att slå mot andra. Det handlar mer om vanlig gränskontroll men också att stödja sjö- och räddningsinsatser. Situationen är inte så illa som man kan tro av en del rapporter i medierna.