Är Sverige landet utan kultur?

Dan Korn är kulturhistoriker och författare och har skrivit boken Kalle Anka på kräftskiva: berättelser från landet utan kultur (2017, Timbro förlag), som handlar om hur svenskar både förnekar och upphöjer den egna kulturen.

Dan Korn. Kulturhistoriker och författare.

Dan Korn. Kulturhistoriker och författare.

Foto: Jan Kwarnmark

Politik2017-09-23 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Finns det ett egenvärde i att vara medveten om den egna kulturen?

– Ja. Alla människor ställer sig frågan ”vem är jag?”. Alla människor har ett behov av bekräftelse. Alla har vi någon form av identitet och självbild. Det är viktigt att ha en grundläggande positiv självbild för att fungera bra som människa. Identiteten är lite samma sak för individen som för ett kollektiv.

Finns det någon skillnad mellan individens identitet och kollektivets?

– Vi alla känner oss delaktiga i någon form av kollektiv. I gruppen känner vi en solidaritet med varandra som är naturlig och äldre än själva människan. Efter det kommer mer konstruerade former av gemenskaper som religion och nation. Vi utgår från att andra människor i samma nation tycker likadant. Det är en föreställd gemenskap, men inte hittepå bara för det. Vår individuella identitet uppgår i det större. Alla vet vad det innebär att vara svensk, även om man inte delar allt detta. Det handlar om kunskapen om vad som är typiskt för kollektivet man tillhör.

Hur är den svenska kulturen?

– Den svenska kulturen är inte uråldrig och oföränderlig, men det finns sådana inslag. Nytt och gammalt tillsammans utgör den svenska kulturen. Vissa tror att en definierad svensk kultur stänger människor ute. Men människor som känner sig stolta och glada över något är mer öppna.

Finns det en konflikt om vad som är svenskt kultur?

– Det råder ingen konflikt. Sakerna sägs mest av tanklöshet. Till exempel att man inte ska lyfta upp skillnader mellan människor. Men om man inte pratar om skillnaderna kan man ju inte förstå dem.

Hur länge kommer tanklösheten att pågå?

– Det vet jag inte. Det brukar nästan alltid vara så att det pågår en längre tid tills folk inser att de har fel. De överger sina positioner i tystnad. För bara ett par år sedan var det till exempel väldigt mycket tal om strukturell rasism. Väldigt många av personerna som hävdade att det fanns har i tysthet övergett sin ståndpunkt. Det har skett en tydlig förändring på bara ett par år. Men ingen har gått ut och sagt att man hade fel.

Är Sverige unikt i att ha olika syn på om det finns något typiskt svenskt?

– Det finns i andra länder också. Det kallas oikofobi, som betyder fobi för det egna. Svenskar är som alla andra men lite värre. Fobin yttrar sig lite mer i Sverige. World Values Survey visar att Sverige är extremt i många avseenden, inte alls lagom. Till exempel i Stockholm är folk alltid väldigt modemedvetet klädda till skillnad från i andra länder.

Är man medvetet modern i Sverige?

– Modernitet är ju fint i Sverige. Sverige är medskapare i moderniteten. Läkaren och professorn Hans Rosling sa att det finns inget typiskt svenskt, vi är bara i framkant på utvecklingen. Det ligger en del i det, men samtidigt så är alla länder olika. Vi kan vara väldigt moderna och väldig traditionella på samma gång, utan att se det ena eller det andra.

Opinionsintervju | Dan Korn