Alriksson river alkoholbarriär
VIKTIGT GREPP. Lars Alriksson (m) i Gällivare tog under helgen ett viktigt grepp för att riva en onödig alkoholbarriär som drabbar gårdsbutiker med egen tillverkning.
Foto: Bo Östman
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Lars Alriksson hamnade i det utskott som behandlade motionen om gårdsförsäljning. Han drev frågan där och fick med sig Jan-Erik Wallin från Västra Götaland och så småningom hela utskottet på att säga ja till gårdsförsäljning på Gotland - men med det viktiga tillägget att gårdsförsäljning ska tillåtas i hela landet! När frågan sedan kom upp på stämman för beslut pläderade Lars Alriksson starkt för att det nuvarande förbudet ska slopas. Partistyrelsen ville inte det, men Alriksson fick med sig flertalet av ombudet på sin linje. Det betyder inte att det blir fritt fram för gårdsförsäljning, men frågan har tagit ett stort steg framåt i och med helgens beslut. I Finland har förbudet slopats och idag finns det 48 gårdsvinsföretag som får sälja den egna produktionen i en gårdsbutik. Vinernas andel av monopolets försäljning är
mindre än en promille … Aktion mot Steen
Det här borde inte vara någon stor fråga. I Gällivare tillverkar Lars och Katarina Hansson sedan något drygt år hjortron- och åkerbärslikör. Bara tillståndet för att göra det betyder enormt krångel och stora problem. Alkoholskatter ska exempelvis erläggas i förtid och man är hänvisade till beställningar från Systembolaget. Vilket ju betyder krångel för konsumenterna. När System-chefen Anitra Steen stod i kassan i Gällivare för några veckor sedan var det flera personer från Gällivare som tog chansen och gick in och beställde hjortron- och åkerbärslikören från orten. Som ett försök att trycka på och peka på hur snurrigt systemet är, men hon hänvisade till regelverket. Idag kan turister alltså provsmaka hjortron- och åkerbärslikör hos Lars och Katarina Hansson. Men om de vill köpa en flaska måste den beställas hos Systemet och innan den kommer hinner ju beställaren ofta resa vidare. Stöder landsbydsturism
"Det här är kanske ingen stor fråga, men den är angelägen för en liten grupp företagare", under stryker Lars Alriksson. "Som det ser ut idag är det ju nästan omöjligt att få upp försäljningsvolymen. Och i gårdsbutiken får ju bara egenproducerat säljas." I Finland har man motiverat gårdsförsäljningen med att den är ett stöd för landsbygdsturismen. Öppettiderna är därför också från klockan sju på morgonen till nio på kvällen. Men EU-kommissionen håller nu på att granska om affärerna på gårdarna kan betraktas som en diskriminering av försäljning av alkohol från övriga medlemsländer. Franska bönder …
Nu handlar det om mycket små kvantiteter. Och risken för att folk börjar berusa sig på hjortronlikör är försvinnande liten ... Det finns billigare sätt att göra det utan att dessutom få en väldigt söt smak i munnen. Det är inte många som försöker äta sig mätta på sockerbitar heller. Det vore rimligt att omgående öppna för gårdsförsäljning av alkoholprodukter som man själv tillverkat efter att ha klarat djungeln med tillstånd. Sätter EU-kommissionen stopp för det så småningom får man väl rätta sig efter det, men då ska det väl också bli stopp för exempelvis franska bönder som säljer cider och calvados. Och med tanke på hur franska bönder brukar reagera när något går dem emot så tvivlar jag starkt på att ens EU-kommissionen vill utmana dem!