När förra regeringen införde bonus-malus var tanken att det skulle vara ett självfinansierande system. Bonusen till nya elbilar betalades helt enkelt med straffskatter på fossildrivna bilar, så kallad malus. Syftet var att stimulera köp av miljövänliga bilar och minska utsläppen.
Vintern år 2022 menade den då nytillträdda regeringen att elbilarna blivit tillräckligt billiga och avskaffade bonusdelen. Det var ett bra beslut. För de med finanser som medgav en ny elbil var bonusen inte tungan på vågen utan grädde på moset.
Inkonsekvent nog behöll regeringen malus. Detta trots att det redan då gick att se hur systemet gjort att det såldes färre transportbilar och pickuper än vad som egentligen behövdes. Detta innebar inte bara negativa konsekvenser för de som köper nya bilar, framför allt större företag, utan även de som köper begagnat, framför allt mindre företag. När nya bilar var för dyra att äga och därmed inte fanns i tillräckligt antal, minskade helt enkelt antalet begagnade bilar som såldes.
Det är uppenbart att straffskatten stört, och fortsätter störa, transportbilsmarknaden på ett menligt sätt. Detta trots att transportbilar och pickuper är en oumbärlig del av vår ekonomi. De används dagligen av hantverkare, leverantörer, lantbrukare och andra företag – både små och stora. För dessa är tillgången till prisvärda och funktionella transportbilar avgörande.
Men med det nuvarande malussystemet har kostnaderna för dessa fordon skjutit i höjden. Detta innebär inte bara en ekonomisk börda, utan även en belastning för miljön, eftersom nya bilar ofta har lägre utsläpp än äldre modeller.
Problemen med malussystemet är uppenbara. Därför var det en besvikelse när regeringen nyligen aviserade sin plan på att under kommande år slopa straffskatten på husbilar. Det räcker ju inte.
Regeringen måste visa förståelse för de praktiska och ekonomiska realiteter som många småföretagare och transportföretag står inför. Beslut som fattas kan inte bara se bra ut på pappret, utan även i verkligheten.
Om målet är att minska utsläppen och främja hållbara transportmedel bör incitamenten vara mer balanserade än inadekvata och kontraproduktiva straffskatter. En hållbar politik kan inte gå ut på att straffa dem som är beroende av transportbilar för driva sina verksamheter. Därför räcker det inte att bara stryka straffskatten på husbilar. Den måste bort helt och hållet.