Vad hoppas du på att uppnå med den här boken?
–Jag hoppas på att vi ska nå en högre medvetenhet om hur informationskriget går till, så att vi som mediekonsumenter, men även journalister, inte blir lurade.
Vad är det du har tittat efter i din granskning?
– Jag har tittat på flera olika saker, bland annat det vilseledande inslaget. Hur ska en reporter göra när hon vet att den som talar ljuger, hur får man då en balanserad och saklig rapportering? För det är verkligen inte lätt. Problemet är ju att en journalist måste rapportera vad Rysslands president säger på en presskonferens även om det är direkta lögner. Trots att en journalist egentligen inte ska rapportera sådant som är uppenbart osant. Men nu är det Rysslands president, vad gör man då? Då får man problemet med falsk balans.
I vilken grad hade svenska medier problem med det här?
– Falsk balans har varit ett stort problem faktiskt. Det finns en etablerad modell för hur rapportering ska ske vid konfliktsituationer och då brukar reporterns roll vara att bara berätta vad de två sidornas versioner utan att döma mellan dem. Men det förutsätter ju att båda sidorna gör anspråk på att i någon mån tala sanning. Så är det inte i det här fallet. Den ena sidan gör inget anspråk på sanningen alls och då blir det helt fel med en modell som går ut på att sanningen ligger mitt emellan.
Du skriver också att det inte alltid räcker att det framgår av rapporteringen att det som sägs är hittepå. Det finns utsagor som inte är avsedda att bli betrodda, blott att spridas. Hur hanterar man det?
– Så är det. Ibland vill man bara ha ut lögnen och bryr sig inte om vad som skrivs om den i övrigt. Det viktiga är att få ut storyn. Och i periferin finns det någon som oavsett hur faktagranskad utsagan är misstror journalisten och tror på lögnen. Att det funkar ser man ju överallt, inte minst på internet.
Går det att hindra att en del tror på något som inte är sant?
– Nej, det går inte att hindra.
När bör en journalist låta bli att rapportera?
– Ja, det är ju något jag inte går in på i boken men jag kan tänka mig att om lögnaren i fråga är Rysslands president måste man rapportera vad han säger. Men är det någon annan som kommer dragande med samma fantasifulla historier då ska det inte rapporteras. Är det en direkt lögn och det saknas andra skäl att rapportera den bör man låta bli.
Vad tror du att Kreml tycker om din bok?
– Jag tror inte att de har något emot den. Jag skriver ju bara om vad de har gjort. Det är fullt möjligt att de tycker att det är bra att jag har skrivit den.
De har ju tidigare erkänt att de ljugit, exempelvis i fråga om ockupationen av Krim. De verkar inte ha något problem med att folk vet att de ljuger.
– Inte det minsta. De kompletterar på sin höjd med att USA och Väst också ljuger. Bilden att alla ljuger och att man inte kan lita någon passar deras syften väldigt väl.