"Politiskt korrekt att skylla på Israel"

Ett av den rödgröna regeringens första beslut var att erkänna Palestina som en stat. Under senare tid har vi sett exempel på att trakasserier mot svenska judar motiveras med Israel-Palestina-konflikten. Israels ambassadör Isaac Bachman berättar hur han ser på utvecklingen.

Isaac Bachman. Israels ambassadör i Sverige.

Isaac Bachman. Israels ambassadör i Sverige.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Norrbottens län2015-02-23 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Vad anser du om regeringens erkännande av Palestina?

– Det var förhastat och visade på en mycket flexibel inställning till internationell rätt. Agerandet står i stark kontrast till den förra regeringens hållning. Beslutet har inget med verkligheten i Mellanöstern att göra. Erkännandet kom bara månader efter Hamas 50 dagar långa raketbeskjutning av Israel förra sommaren. Tyvärr signalerar regeringen att sådant belönas. Och att Hamas terror fungerar.

Hur kan regeringen spela en konstruktivare roll i konflikten?

– Den kan se till att ställa krav på Mahmoud Abbas. Det Israel vill ha är säkerhet. Sveriges regering har lovat att utöka biståndet till Palestina och Abbas. Tydliga krav på motprestationer bör kopplas till utbetalningarna. Det skulle ge Abbas incitament att stoppa Hamas terror.

– Hamas är inte mycket bättre än Islamiska Staten (IS). Det som skiljer dem åt är att IS vill upprätta ett kalifat. Hamas ”nöjer sig med” att utplåna Israel för att ta kontroll över vårt territorium. Hamas förbereder just nu nästa våldsoffensiv.

Vad är det Hamas gör och vad behövs för att få ett slut på konflikten?

– De jobbar på att förbättra sina missiler och försöker skaffa sig fler tunnlar för att kunna smuggla in vapen till Gaza. Allt är som vanligt. Abbas måste göra mer för att få Hamas att respektera de avtal den palestinska myndigheten har skrivit under. Hamas är fanatiker, men det var även Yassir Arafat en gång i tiden. Om Hamas är beredd att samtala så är vi beredda att lyssna.

Under sommarens Gazakrig fick Israel utstå hård kritik i svensk media. Var kritiken rimlig?

– Israel är omgivet av fientliga stater. Därför har vi varit tvungna att investera i vår säkerhet, vi har byggt upp ett starkt försvar. Hamas däremot sätter medvetet sina civila i fara då de väljer att avfyra raketer från moskéer och sjukhus. Det är en taktik för att vinna sympati, men i själva verket visar det på en förskräcklig inställning till mänskligt liv. Omvärlden är snabb att fördöma IS. Att muslimska stater bombar organisationen kritiseras inte. Men så fort Israel tvingas agera för att stoppa raketbeskjutning från Gaza kommer alltid hätsk kritik.

Är vi i Sverige dåliga på att förstå konflikten mellan Israel och Palestina?

– Sverige är en sekulär stat vilket bidrar till oförståelsen. Ännu viktigare är dock hur konflikten under många årtionden har beskrivits, av media men framför allt från politiskt håll, där Israel ensidigt har utmålats till den ständiga boven. Det är klart att detta har format allmänhetens bild av konflikten. Sveriges så kallade neutralitet har varit svår att se.

Hur skiljer sig Sverige åt jämfört med dina tidigare uppdrag i Sydamerika och Sydostasien?

– Sverige är helt klart det svåraste landet hittills. Det har nog alltför länge varit politiskt korrekt att skylla konflikten på Israel. Samtidigt som palestinierna beskrivits som de enda offren.

Opinionsintervju | Isaac Bachman