Hur har det gått för torg- och marknadshandlarna med att leva upp till den nya lagen?
– Det har varit väldigt svårt. Särskilt för de äldre, många av dem har lagt ned verksamheten. Ett problem är att det är svårt att få tillgång till ström. Maskinerna fungerar ofta inte som de ska på grund av fuktskador och då ska man felanmäla, vilket är krångligt i sig. Men det största problemet är att de enda kassaregister som finns för utomhusbruk kostar 80 000 kronor, vilket är långt ifrån de 4 000 till 6 000 kronor Skatteverket påstod att det handlade om när de drev på för lagändringen.
Men var inte lagändringen nödvändig för att komma åt snedvriden konkurrens?
– Det största fusket fanns i den fasta handeln. Komiskt nog drev Svensk handel på för lagändring och om lika villkor. Argumentationen byggdes på myter om att vi konkurrerade ut blomsterhandlare när det i själva verket var de stora livsmedelsbutikerna som gjorde det.
Om en olycka sker, exempelvis att en kund får ström i sig, vem har då ansvar?
– Den som använder kassaregistret. Jag har själv ansökt om ett undantag från kassaregisterlagen. Alla mina ytor ska vara rostfria av hälsohänseende då jag säljer mat. Metallen leder ström och kassaapparaterna är ojordade. Min personal och jag har fått krypström i oss. Inte ett enda undantag har hittills givits, trots att det står i den nya lagen att Skatteverket har befogenheter att ge undantag.
Hur drabbas knallarna i praktiken?
– Det finns ett aktuellt exempel som visar på kärnan i problemet. En knalle har blivit arbetsstoppad och ålagts vite av arbetsmiljöverket då han, som alla andra, använt kassaregister för att leva upp till Skatteverkets krav. Maskinen är dock inte godkänd av Elsäkerhetsverket, vilket Arbetsmiljöverket menar är ett arbetsmiljöproblem. Myndigheterna är inte överens och tredje part kommer i kläm.
Hur jobbar ni med frågan?
– Vi försöker få politikerna att inse den svåra situation de har försatt oss i. Jag mötte många politiker ute på marknader under valrörelsen. De flesta tycktes inte ha en aning om problematiken, men väl införstådda sympatiserade de med oss. Skatteverket har däremot ingen vilja att hjälpa oss så vårt fokus ligger på att prata med politikerna. Jag vill påstå att Skatteverket och Svenska handel lurade riksdagspolitikerna att rösta igenom den nya lagen.
Behövs torg- och marknadshandel i dessa tider av e-handel?
– Det är ett viktigt kulturarv som ett av de äldsta yrkena. Vi har ett unikt utbud, men framför allt skapar vi mötesplatser, både i städer och småbyar. I Pajala räknar man inte nyår, utan det som räknas är före och efter marknaden. Skatteverkets agerande tyder på att de inte anser att vi behövs. Det vore ärligare om man sade det i stället för att driva igenom orimliga lagändringar.