Johan Eriksson: Underskatta inte väljarnas intelligens

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Norrbottens län2014-05-03 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I Sverige brukar valdeltagandet i EU-parlamentsvalet vara ungefär hälften så högt som i riksdagsvalet. Tyvärr vågar jag inte hoppas på mycket mer den här gången.

Det beror inte främst på att Bryssel är långt bort eller att EU-politik skulle vara överdrivet tråkigt, komplicerat eller något sådant. Anledningen till att jag ser pessimistiskt på valdeltagandet är att flera av partierna underskattar väljarnas intelligens. Sådant brukar straffa sig.

Socialdemokraterna använder sitt valmanifest till EU-parlamentsvalet till att prata om arbetslösheten, trots att nationalstaterna har det avgörande inflytandet över arbetsmarknadspolitiken. S vill bland annat att Kommissionens förslag ska ”jobbsäkras”. Det låter ju bra. Men Socialdemokraterna säger ingenting om hur den egna politiken i parlamentet ska skapa fler jobb.

Hur blir det fler arbetstillfällen om man som S vill ha en skatt på finansiella transaktioner? Hur blir det fler jobb om man röstar emot utvidgning av den inre marknaden och är tveksam till ett frihandelsavtal med USA? Hur blir jobben fler av att EU avvecklar svensk kärnkraft genom bindande mål för förnybart?

Det finns hur mycket som helst att utveckla. Ändå nöjer sig Socialdemokraterna – och journalisterna – med tomma slagord som egentligen mer syftar till höstens riksdagsval. Det är många fler än S som syndar. Folkpartiet återanvänder sin innehållslösa slogan ”Ja till Europa!” och låtsas som om valet fortfarande handlar om att gå med eller inte. Centerpartiet säger nej till euron – precis som om det skulle vara parlamentets sak att besluta om. Sverigedemokraterna går till val på att avskaffa dagens EU-parlament ­– trots att EU-parlamentet inte kan avskaffas av EU-parlamentet.

Vad som händer på EU-nivå påverkar oss i hög grad. Därför behövs det EU-parlamentariker som i varje läge står upp för fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer. Och som väsnas när obetänksamma beslut hotar.

Till skillnad mot vad som ofta påstås ägnar EU-parlamentarikerna liten energi åt att lansera detaljerade regler kring snus, gurkor och plastpåsar. Men det säger sig självt att om vi ska ha fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer så måste det finnas gemensam lagstiftning som gäller över alla geografiska gränser inom EU. Man kan inte både ha en gemensam marknad och samtidigt låta varje stat bestämma över lagar och regler så att de gynnar det egna näringslivet.

Det finns massor med viktiga frågor att diskutera i valrörelsen med stor betydelse för oss som lever i Europa, Sverige och Norrbotten. Men när politikerna hellre pratar om annat ska de inte spela förvånade om folk hellre stannar hemma i soffan.

Krönika