På julafton upprepar vi samma traditioner vi haft i generationer.
Vi äter sill och skinka. Det tänds i brasor och adventsljusstakar. Vi iakttar barnens pirrande förväntan inför julklappsutdelningen. En tanke skänks till dem som inte längre är med oss.
Julen är en familjebetonad högtid med tonvikt på samvaro i hemmen. Trots det deltar många hushåll i samma ritualer.
Nej, alla firar inte exakt på samma sätt och av samma anledning. Men de flesta av oss firar jul.
Varianter på det som händer i Luleå utspelar sig i Sydney, Buenos Aires och Berlin. Oavsett om julfirandet sker lite längre ner på gatan, i södra Sverige, ett eller ett par världshav bort, så samlas familjen, släkten och samhället kring vissa gemensamma symboler.
Tv-programledaren och mångsysslaren Fredrik Lindström har kallat julen för världens starkaste varumärke (Aftonbladet, 22/11 2009). Julens attraktionskraft som varumärke verkar dock inte ha särskilt mycket med produktplacering och slug marknadsföring att göra. Huvudförklaringen till julens popularitet är i stället dess kontinuitet.
Framtiden och det moderna står fortfarande högt i kurs hos svenskarna, men på senare år ser vi också ett ökat intresse för att känna till sina rötter. Det märks bland annat på uppsvinget för miljöfrågor, traditionell matlagning, historia och hållbarhet.
Vi föds alla till världen med band till andra. Julen är enligt Fredrik Lindström oöverträffad som mångtusenårig kontaktyta mellan våra förfäder, vi nu levande och våra efterkommande:
”En styrka som den i dag naturligtvis håller på att förlora när den alltmer förknippas med svettiga Åhlénsköer och meningslösa julsånger i mitten av november.”
Julen, som vi känner den i dag, är ett sammelsurium av kristna och hedniska symboler. Vikingarnas vintersolståndfirande har blandats upp med solkulter från Romarriket, Jesu födelse i Israel, 1800-talets bondetraditioner, Disney-influenser från 1960-talet. Och julen fortsätter att formas och förändras än i dag.
Julens ceremonier bidrar till att befästa en känsla av att människor hör ihop och har saker och ting gemensamt. Faktum är att julen överlevt såväl kommersialism och roffarmentalitet som politiskt korrekta attacker från radikala alternativfirare.
Genom julens traditioner och sedvänjor demonstrerar vi vår gemenskap och kommer närmare varandra. Och nog behövs det kontinuitet, ljus och mänsklig värme i vår annars så föränderliga tid.
God jul!