Johan Eriksson: Glöm inte att väljare är lättrörliga

Foto: MAJA SUSLIN / TT

Norrbottens län2014-05-28 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Efter söndagens valnederlag för Moderaterna i EU-parlamentsvalet kom i går nästa kalldusch för Alliansen. SCB:s stora partisympatiundersökning visade att ett riksdagsval i maj skulle ge Allianspartierna 36,8 procent av rösterna.

Största förlusten från den senaste undersökningen stod Moderaterna för, som tappade 2,8 procentenheter till 22,7 procent. Övriga förändringar inom Alliansen var marginella, men Kristdemokraterna, med 3,9 procent, skulle hamna just under spärren till riksdagen.

Socialdemokraterna skulle få 35,3 procent, Sverigedemokraterna 8,1 procent, Vänsterpartiet 8 procent, Miljöpartiet 8 procent och övriga partier 3,9 procent (varav mediernas favoritparti FI endast 2,5 procent!) av rösterna.

Om det hade varit val i dag hade alltså de rödgröna partierna tillsammans fått 51,3 procent av rösterna och Alliansen endast 36,8. Det är ett stort försprång som absolut inte ska viftas bort.

Andelen osäkra väljare är dock hela 21 procent i SCB:s undersökning. I riksdagsvalet 2010 röstade sju av tio osäkra väljare på Alliansen. Det betyder inte automatiskt att de i år kommer att göra samma sak igen. Poängen är snarare att dagens väljare är lättrörliga. Både partier och väljare skulle därför må bra av att inte fokusera för hårt på opinionsmätningarna eller vad som skrivs och sägs om dessa.

När motsvarande SCB-mätning presenterades i maj inför valet 2010 förutspåddes också en rödgrön valseger.

Statsvetarna Henrik Oscarsson och Sören Holmberg kom 2013 ut med SCB-rapporten: Allt mer lättrörliga väljare. Där slår valforskarna fast att den största förändringen i väljarnas röstbeteende är just den ökade rörligheten.

Oscarsson och Holmberg skriver: ”Nya svenska väljare på 2000-talet är mycket mer lättrörliga och mindre partitrogna än 1950-talets eller 1970-talets mer trofasta väljare. Nya svenska väljare är framförallt rörliga väljare.”

Opinionen är inte med Alliansen för tillfället och har inte heller varit det på ganska länge. Men SCB-mätningen visar att det inte är omöjligt till en come back som liknar den som gjordes i valrörelsen 2010. Den gången fanns det faktiskt ett rödgrönt samarbete. Det gör det inte i dag.

Socialdemokraterna har fortfarande inte klargjort vem de vill bilda rege­ringen med, bara att de vill bilda regering.

Ingen vet hur kompromisserna med Vänsterpartiet och Miljöpartiet – eller kanske till och med Feministiskt initiativ – kommer att se ut. Tids nog kommer Stefan Löfven (S) att avkrävas ett svar.

Osäkra väljare påverkas av frågor som jobb, ekonomi och regeringsduglighet. Beskedet lämnar de på valdagen.

Krönika