När några forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet för ett par veckor sedan ifrågasatte ekologisk odling väckte det stor debatt. Vilken är er hållning i ekofrågan?
– Vi jobbar mycket med hållbarhetsfrågor och har bland annat tagit fram ett hållbarhetsmanifest. Tyvärr krockar ekologiska odlingsmetoder ibland med det som definieras som hållbart, eftersom hållbarhet är att få ner svinn, minska energianvändningen och använda odlingsarealen så effektivt som möjligt. Ekologiskt leder ofta till att man får sämre avkastning. Sedan kan man hävda att det är bra ändå eftersom man odlar på ett för jorden mer långsiktigt hållbart sätt utan kemiska bekämpningsmedel. Där kan inte vi som organisation säga vad som är rätt, men vi kan konstatera att de här två sakerna delvis står emot varandra.
Ett växande globalt hot som berör oss är antibiotikaresistens. Hur arbetar ni för att bidra till att stoppa den utvecklingen?
– Vi tycker att den svenska lagstiftningen och djurhållningen, grunden för att vi har ett i mycket antibiotikafritt kött i Sverige, är bra. Det får vara slut på allt gnäll om att det är för dyrt att föda upp djur i Sverige. Det är ett privilegium att ha byggt upp det system vi har, för vi behöver inte antibiotika. Målet ska inte vara att sänka kraven till EU-genomsnittet, utan att få EU att gå vår väg.
Till skillnad från många andra branscher växer livsmedelsindustrin och ger jobb runt om i landet. Vad kan den nya regeringen göra för att underlätta för företagen att fortsatt verka och växa?
– Det är inte ovanligt att ett livsmedelsföretag är den största privata arbetsgivaren på en ort. Mycket handlar om att förstå förutsättningarna för produktionen. En klok sak som regeringen har beslutat är att den har flyttat in landsbygdsministern i näringsdepartementet. Tidigare har man pysslat med skördetröskvernissager i stället för att prata export till USA, och det tror jag har varit fel fokus. Nu gör man mat till en del av den svenska industrin, och det är helt rätt. Sedan handlar det om landsbygdsfrågor. Då är det klart att vägslitageskatt inte är bra för en industri som är beroende av transporter.
Apropå export, just nu pågår förhandlingar om frihandelsavtalet, TTIP, mellan EU och USA. Vilka möjligheter ser ni i det?
– Det är vi för! LRF, till exempel, har däremot valt att se problemen. Vi tror att förenklade möjligheter att exportera till USA i grunden skulle gagna vår svenska högkvalitativa produktion. Det är så feltänkt när man pratar om risker med prispress, för vi har mat som går att likna vid en Porsche eller Ferrari. Vi ligger inte i Nissan och Skoda-facket och prispressar. Det är som om industrin inte har fattat det själv, att vi gör några av världens bästa produkter. Det finns inget annat land i världen med en rationell grisindustri som använder så lite antibiotika som vi gör. Det vi nu behöver bli bättre på är att utnyttja potentialen som finns i att sälja svenska produkter.