Vad är orsaken till omläggningen?
– Jag tror att det är viktigt att moderater erkänner att valet 2014 var en förlust. Det här ingår i den självkritik som är nödvändig för Moderaterna att bedriva efter det. Vi ser i och för sig inte att försvarsfrågan har fått väljare att lämna Moderaterna, men man måste vara väldigt lomhörd för att undvika att höra att det har funnits ett missnöje. Men det beror också på att det är rätt och riktigt i sak att utveckla försvarspolitiken.
Går det redan nu att säga något om vad omläggningen får för praktiskt innehåll?
– Nej, då skulle man ju föregripa arbetet. Men det handlar både om vårt förhållningssätt, vårt sätt att beskriva saker och ting, och om att vi tar till oss vad som händer i vår omvärld. Och jag tror att det är rätt många som med häpnad har noterat hastigheten i omvärldsförsämringarna de sista 12–18 månaderna. Ser vi tillbaka bara på det senaste året har vi alltså en illegal annektering av Krim och vi ser kränkningar på ett sätt vi inte har gjort förut.
– Men det är också viktigt att man pratar om säkerhetsbegreppet i vid bemärkelse. Ta till exempel terrordåden i Paris, det var trots allt pluralis, riktade mot det judiska samhället samt tidningsredaktionen, och det snabba sönderfall vi ser i Mellanöstern med IS framväxt och inte heller att förglömma: Afrika. Det finns ett helt smörgåsbord av säkerhetspolitiska utmaningar och det är viktigt att inte glömma bort någon del av det.
2015 verkar bli ett år präglat av försvars- och säkerhetsfrågor.
– Ja, och därför är det ju beklagligt att vi har en regering som har landat i en föråldrad retorik gällande alliansfriheten. Jag har full respekt för att man kan landa i ett annat ställningstagande till Nato än vad jag har gjort, men då ska det ju vara faktabaserat, inte med en hänvisning till en världsbild som är över 25 år gammal.
Så när Löfven säger att Sverige inte ska välja sida mellan blocken är han lite fel ute?
– Ja, vilka block tänkte han på där? Merparten av Warszawapaktens medlemsländer är ju numera Nato-medlemmar.
Hur viktigt är Nato för Sverige?
– Ett Nato-medlemskap innebär möjligheter till inflytande, materiel och information. Sen delar jag också Tomas Bertelmans (som utredde Sveriges försvarspolitiska samarbeten och föreslog att Nato-medlemskap bör utredas) synpunkt att Sverige redan i dag har ett omfattande utbyte med Nato. Vi axlar redan mycket av medlemskapets ansvar men vi saknar det slutliga säkerhetsgarantin. Den går det bara att få genom ett formellt medlemskap.
Är det realistiskt med ett svenskt Nato-medlemskap? Från vänsterhåll hörs bland annat att det skulle kunna trigga Ryssland till en kapprustning.
– Det är inte bara från vänstern utan det är också rätt mycket den sverigedemokratiska retoriken. Det är ett uselt argument och det är allvarligt. Det bygger på idén att svensk säkerhetspolitik ska avgöras någon annanstans än i Sverige, och att den ska baseras på någon annans intressen. Men svenska säkerhetsintressen ska avgöras i Sveriges riksdag i Stockholm. Precis som finska intressen ska avgöras i Helsingfors.