Vad är den viktigaste politiska frågan i valet?
– Jobben. De ger självständighet, arbetskamrater och en mening i livet. De är också nyckeln till starka offentliga finanser. Fler som jobbar ger en varaktig och uthållig tillväxt.
Hur ska arbetslösheten bland unga och utlandsfödda minska?
– Långsiktigt handlar våra utbildningssatsningar om att höja kunskapsnivån och resultaten i skolan så att man får lättare att komma i arbete.
– Med Rot, Rut, halverad restaurangmoms och sänkta arbetsgivaravgifter, främst för ungdomar, har det skapats 50.000 riktiga jobb. Många av dem har gått till unga och utrikes födda. Det är servicejobb som växer fram med schysta villkor. Vi vill ytterligare skruva ned arbetsgivaravgiften för dem under 23, eftersom vi tror att den gör störst skillnad när ungdomar är som yngst.
Vad skiljer Alliansens och Socialdemokraternas valmanifest?
– De har tagit med våra skolsatsningar, det är bra. Den stora skillnaden är att de har kvar stora skattehöjningar på företag och unga. Med det finansieras bidragsutbyggnad och arbetsmarknadspolitiska åtgärder som inte har fungerat tidigare.
– Vårt är ett färdigt regeringsprogram, deras är mer en skiss inför uppgörelserna med andra partier. Då kommer bensinskattehöjningar, nedlagda flygplatser och avbrutna väginvesteringar.
Du talar mycket om staden – hur inkluderas landsorten i Sverigebygget?
– Det handlar delvis om storskalig infrastruktur, vi har lyft infrastrukturen i hela landet. Det är viktigt för möjligheten att överleva i landsbygd och glesbygd. Sedan har vi landsbygdsprogrammet som handlar om att upprätthålla servicenivån i glesbygd. Det är väldigt viktigt att inte fördyra de transporter som möjliggör storskalig industri och företagsamhet runt om i olika delar av Sverige. Vi lägger inte en ökad börda på företagandet som de andra vill göra.
Varför behövs vinster i välfärden?
– Det behövs kvalitet i välfärden. Dit räknar vi att få välja skola, vårdcentral och äldreboende. Ska den valfriheten ha någon betydelse då behövs det mångfald, olika utförare och entreprenöriellt tänkande i många skattefinansierade sektorer. Det har kommit med friskolor och alternativa utförare. Vi tänker ställa krav på långsiktighet och att man har bra ägare, men det viktigaste är att man slår vakt om kvalitetstänkandet och rätten att välja.
Ska utbildning löna sig?
– Ja det är klart den ska. Man utvecklar sig själv, kan ta större ansvar. Man kan få högre lön. Vi har bland annat uppmuntrat att vi ska få högre löner för lärare i Sverige, en bred akademikergrupp som halkat efter, för att visa att det ska löna sig att utbilda sig.
Värn- eller hjärnskatten kostar enligt uträkningar inget att ta bort. Ska den avskaffas?
– Vi har inga förslag på ofinansierade skattesänkningar. Vi har en mycket bättre skattesituation nu än när vi tillträdde, som förutsättningarna för att äga, starta, driva och växa med företag, förutsättningarna för arbete. Också förutsättningarna för de med längre utbildningar har förbättrats med de förändringar vi har gjort.