Moderaterna har ju tillsatt sex arbetsgrupper för att ta fram ny politik. Ingen ska titta närmare på miljöpolitiken. Är moderater särskilt dåliga på miljöpolitik?
– Ja, det finns ju en föreställning om det. Men den är åtminstone delvis orättvis. Flera moderater har jobbat hårt för det här länge. Christofer Fjellner och Sofia Arkelsten har varit väldigt tidiga. Sofia hade kunnat skriva den här boken för tio år sedan. Men över lag har väl vi på högerkanten, även jag, varit lite skeptiska till miljöfrågan. Däremot behövs ingen särskild arbetsgrupp för miljöfrågor, det handlar framförallt om ekonomi- och vetenskapsfrågor.
I boken jämför du somligas känsla för att ge sig in i miljödebatten med den att tvingas börja motionera. Upplevs det så jobbigt verkligen?
– Det finns ju en präktighetsaspekt. Människor som blir miljöaktivister blir lätt väldigt präktiga. Jag är visserligen för både motion och miljömedvetenhet, men det finns definitivt trösklar. Inte minst den uppdelning som har funnits där vänstern har fått ha miljöfrågorna för att få ha visioner och högern har fått hålla emot och säga att det här vi inte råd med, ni flummar. Det har varit bekvämt för båda sidor, men det funkar inte.
Miljöpolitiken från vänsterkanten sammanfaller påfallande ofta med tanken att vi måste göra avkall på tillväxt och utveckling, få ett stopp för global handel och så vidare. Samtidigt som borgerligheten tenderar att förespråka mer marknadslösningar. Är det realistiskt att nå samsyn över blocken?
– Ska man nå samsyn måste vänsterns bild bort. Den är fundamentalt felaktig och skadlig. Det finns ju andra värden för att skapa en dräglig mänsklig tillvaro, men utveckling och tillväxt är viktiga delar i att möta de utmaningar vi står inför. Det finns utsläpp vi måste minska till en tiondel eller hundradel av vad de är i dag. Få vill dock leva på en tiondel eller hundradel av vad de gör i dag. Men den typen av minskningar har gjorts inom delar av industrin. Svavel och tungmetaller och annat vi släppte ut på 1970-talet har minskat till tiondelar och hundradelar av vad de var. Det kräver innovation och gynnsamma regleringar. Att överge tillväxtsamhället är en återvändsgränd. Det löser varken miljöfrågorna eller några andra problem vi sitter med.
– Och global handel är avgörande exempelvis för att rå på ansträngningarna på vattenresurser i delar av världen. Vi måste odla mer i de delar av världen där vatten finns i överflöd och sälja där vatten är en bristvara.
Vad har du för förhoppningar med din bok?
– Jag hoppas att de här argumenten ska hjälpa borgerligheten. Ge fler självförtroende att ge sig ut i debatten. Miljöfrågan grundar sig i hushållande med resurser, det vill säga ekonomi. Och det förstår borgerligheten mycket bättre än vänstern.