2017 blir knepigt för Vladimir Putin – som historieskrivare. Putin har sedan han kom till makten 1999 använt historien, den av överheten godkända bilden av historien, till att skapa sammanhållning i Moskvas välde. Men hundraårsminnet av revolutionsåret 1917 passar inte riktigt in. Det är så komplicerat.
Ryssland inbjuder kommande höst till en stor internationell historikerkonferens. Att det saknas en officiell syn på händelserna 1917 kan innebär en chans för sanningen, i lögnens tid.
Putin har kallat Sovjetunionens upplösning 1991 för 1900-talets största geopolitiska katastrof, alltså ett ont både för världen och ryssarna. I så fall är 1917 också en olycka.
Det ryska väldet krympte drastiskt, när en rad nationer, med Finland i spetsen, lämnade det Lenin kallat folkens fängelse.
Det blev terror och inbördeskrig, vita mot röda. Förloraren, tsar Nikolaj, 1918 mördad med hela sin familj av Lenins segrande bolsjeviker, har helgonförklarats av kyrkan, men han var en svag ledare.
Demokraterna bevisade sin inkompetens. Och vinnaren Lenin var revolutionär – usch!
Fast sedan blev Sovjetunionen en världsmakt. Under en ledare som Stalin! Komplicerat, som sagt.
Men makthavarna kommer inte förbi hundraårsminnet. Mumien av Lenin vilar ju alltjämt i mausoleet vid Röda torget i Moskva. Ännu har de flesta ryssar växt upp med Lenins statskupp som en positiv händelse.
Under Boris Jeltsin omvandlades revolutionsdagen 7 november till försoningens helgdag. Under Putin ströks 7 november och ersattes med den 4 november, ”Den nationella enhetens dag”.
Den dagen år 1612 segrade ryska styrkor över en polsk invasionsarmé. Det blev slut på perioden som kallades ”Den stora oredan”. Likt Putin efter det stormiga 1990-talet tog huset Romanov över, för att leda Ryssland, uppåt, till ställningen som världsmakt.
Som en höjdpunkt i minnet av 1917 ska enligt planerna den 4 november ett monument till nationell försoning invigas - på Krim! Det var här inbördeskriget slutade. Krim var sista anhalt för den vita sidan.
Men allt kring Krim har dagsaktuell betydelse. Ukraina ges en vink om att det är dags att försonas – på Moskvas villkor.
Kristian Gerner skriver i sin bok ”Ryssland – en europeisk civilisationshistoria” om hur Putin återupprättar Sovjetunionen, under namnet Ryssland, genom att ta kontroll över ekonomi, politik, näringsliv och massmedier. Han vill också gärna ta kontroll över historien, och via den över framtiden.
Valentina Matvijenko är god vän till Putin, tidigare guvernör i hans hemstad Petersburg och nu talman i parlamentets överhus. Hon har sagt att ryssarna med Putin fått det styre de vill ha: ”Den ryska mentaliteten behöver en herre, en tsar, en president – en boss.”