Bo Ture Larsson: Tysklands ledare bör kolla sitsen

Foto: Michael Sohn

Norrbottens län2015-08-06 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, tycker om opera. För henne är Wagner­festivalen i Bayreuth en av årets höjdpunkter. Till öppningen (25 juli) infann hon sig med maken ­Joachim Sauer. Allt gick planenligt. Men i pausen, vid ett besök på restaurangen, rasade Merkel av stolen.

Snabbt spreds ryktet. Merkel hade svimmat. Vad skulle nu hända med Tyskland – och Europa?

Det var inte så farligt. Det var inte Merkel som var svag, även om man hon rimligen kunde vara tröttkörd ­efter den sömnstörande hanteringen av den långdragna Greklandskrisen.

Nej, det var stolen som var kaputt. Varken Merkel eller politiken påverkades. Det var lindrigare än när Merkel i  januari i fjol på skidsemester i Schweiz föll så illa att hon måste ta det lugnt några veckor.

Ta det lugnt, ja. Det är hennes ­metod att ta beslut – utan att det, enligt kritikerna, är några beslut, utan bara fördröjning, i hopp om att problem ska lösas med tiden.

Det till synes drastiska beslutet 2011 om att avveckla kärnkraften kan tyckas­ vara ett avsteg, men i praktiken handlar det ju också här om en ­process, som kan justeras med hänsyn till nya omständigheter.

Merkel leder en koalitionsregering,­ med Socialdemokraterna. Deras främsta­ företrädare är partiledaren Sigmar Gabriel, ekonomi- och energi­minister, och Frank-Walter Steinmeier, utrikesminister och Merkels motpart som kanslerskandidat i valet 2009. Helt harmoniskt kan samarbetet inte vara eftersom båda partierna helst vill regera på egen hand. Det finns en spänning i fråga om vad staten har råd med. Wolfgang Schäuble, finansminister och Merkels partikamrat, gör vad han kan för att hålla emot den ekonomiskt mera vidlyftiga ­koalitionspartnern. Men när det gäller det som sker utanför Tysklands gränser är enigheten påfallande: Ta det lugnt. Inga äventyrligheter! Och gå ­efter magkänsla. Den tyska, som skapat trygghet och välståndet.

Som en av de första ledande väst­politikerna kom Gabriel till Teheran omedelbart efter att atomavtalet ­undertecknats, för att jämna väg för utökade handelsförbindelser, till fromma för tysk ekonomi. Och ­Steinmeier är i den för Tyskland så ­viktiga och känsliga östpolitiken på linje med Merkel.

Denna sommar debatterar även ­tyskarna EU:s aktuella tillstånd och framtid. EU kallas ekonomiskt och politiskt svagt. Ingen vändning till det bättre kan skönjas i Rysslands upp­trädande mot sina svagare grannar. Flyktingar strömmar till från andra sidan Medelhavet och Turkiet, nyss ett framtidshopp, framstår som ännu ett krisland i Mellanöstern.

Men tysk ekonomi tuffar på. Stämningen är god i näringslivet. Och med implosionen för borgerliga protestpartiet Alternativ för Tyskland, ett mjukis-SD, kan Angela Merkel fortsätta att ta det lugnt. På sitt sätt.

Fast efter händelsen i Bayreuth ­torde hon kolla vad hon sätter sig på.

Utrikeskrönika