Det är hög tid att politiken slutar lägga sig i hur många barn vi ska ha. För några veckor sedan lanserades likafullt nätverket Population Matters i Sverige. I en debattartikel i Svenska dagbladet (31/1) lade de fram sitt program.
Kortfattat gick det ut på att vi använder mer resurser än vad jorden klarar av. Att få färre barn är den enskilt största insatsen vi kan göra för klimatet och för att åstadkomma detta vill nätverket att flerbarnstillägget slopas.
Nu torde effekterna av det svenska flerbarnstillägget utgöra ett mycket litet bidrag till den globala populationen. Att befolkningen i Sverige har ökat med 1,4 miljoner, sedan år 2000, beror till exempel främst på invandring och inte högt barnafödande.
Sverige är ett land som människor flyttar till, snarare än ifrån, och det bidrar i sig inte till en ökad befolkning i världen.
Ändå har vi en situation som är motsatt den i många andra europeiska länder. Där kämpar politiker med att få upp befolkningstalen.
Brittiska the Economist sammanfattar i en kolumn den nya natalismen. EU har för första gången någonsin tillsatt en kommissionär med ansvar för demografiska frågor.
I unionens västra delar är politiker oroliga för den ekonomiska utvecklingen om befolkningen stagnerar.
I de östra delarna står identitetsfrågor högt på agendan – hur ska det gå om den inhemska befolkningen minskar och invandringen ökar?
För att motverka detta vidtar politiker olika slags åtgärder. I Frankrike får fyrabarnsmammor medalj, utöver många andra ekonomiska förmåner. I Ungern slipper de betala skatt för resten av livet.
I sak skiljer det sig inte mycket från vår svenska politik som är en rest från när politiker här tänkte likadant.
Barnbidraget infördes 1937, några år efter att boken Kris i befolkningsfrågan kommit ut. Då var svenska politiker lika oroliga som ungerska för en minskande befolkning.
Tio år senare blev det behovsprövade barnbidraget allmänt och 1982 infördes flerbarnstillägget, som innebär ett betydande tillskott, särskilt för den som har många barn.
Men varför ska barnafödande subventioneras idag? Det vore rimligt att ta bort flerbarnstillägget. Såtillvida har Population Matters rätt. Men utgångspunkten är fel.
Deras förslag är bara ett nytt sätt att försöka styra människor. Oaktat att det nu handlar om att vi ska föda färre istället för fler barn.
Ett, två eller fyra barn – det borde vara en angelägenhet för familjer, inte politiker.