På nyheterna och i debattprogram tävlas det om avståndstagande från dessa totalitära regimer. Åtgärder som handelsstopp och exporttullar brukar övervägas. Det visas upp handlingskraft därför att människors rättigheter är viktiga för oss svenskar. Sverige är ett land med en stark demokratisk tradition. Men demokratiska rättigheter gäller inte längre alla i vårt eget land. För vissa har vår grundlag förminskats till en rekommendation.
Svensk förvaltningsdomstol har nyligen i dom fastslagit att staten via regleringsbrev till myndigheten Skogsstyrelsen beställt ett systematiskt brytande av grundlagen. Domstolen menar att myndigheten bedriver en maktutövning som saknar författningsstöd. Det är sanslöst att nära nog all annan semiupplevd kränkning ger rubriker och reaktioner i samhället, men inte att de folkvalda beordrar kränkning av bönders grundlagsskyddade rättigheter. Jag tar det igen, läs sakta. Domstol slår fast att myndigheten bryter mot individers grundlagsskyddade rättigheter.
Myndigheten har på regeringens uppdrag godtyckligt påvisat skogsområden med enligt dem högre naturvärden, så kallade nyckelbiotoper. Myndigheten har sedan hävdat att utpekandet inte går att överklaga vilket nu alltså visat sig vara fel. Genom denna i grunden snillrika konstruktion har myndigheten, i strid med egendomsskyddet, gjort skogen värdelös för dess ägare. Det rör sig om cirka 600 000 hektar skogsmark eller två gånger Gotlands yta. De värden som enskilda individer berövats uppgår till många miljarder kronor.
Man har tummat på individens rättigheter till förmån för det allmänna. Vi som lever på landet upplever hur våra rättigheter relativiseras och krymper en dag i taget. Glädjande nog reser sig nu delar av landsbygdens folk och gör motstånd.
Att Sverige firar ”100 år av demokrati” är ett hån mot alla oss som drabbas av staten. Dessutom går det inte att utkräva direkt ansvar av de skyldiga eftersom vi saknar författningsdomstol och riksrätt. I Sverige kan man inte straffas för grundlagsbrott. Om tjuven är klädd i statlig overall är han onåbar.
Ett lands folkvalda kan i längden inte räkna med att brott mot grundlagen som drabbar en minoritet av befolkningen, oavsett vilken, kommer att tillåtas bara för att det gynnar en politisk, inslagen linje som favoriserar det politiska egot. På landsbygden har vi ett bultande hjärta för en fungerande rättsstat. Ni kan räkna med mer motstånd framöver.
Att bli grundlurad av grundlagen
När mänskliga rättigheter kränks, när regimer ignorerar lagar som ska skydda dess medborgare, blir det rubriker och förstasidor.
Hur stora och lagvidriga inskränkningar av sina rättigheter tror regeringen att skogsägarna kommer att tåla, frågar sig skribenten.
Foto: Fredrik Tano
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.