Vilken skola vi vill ha avgör vilka lärare vi får

Det är ingen större vinst med att utbilda skickliga lärare, om de inte samtidigt får förutsättningar att göra ett bra jobb.

Vill vi ha en bättre skola måste vi också skapa bättre förutsättningar för lärare att göra sina jobb.

Vill vi ha en bättre skola måste vi också skapa bättre förutsättningar för lärare att göra sina jobb.

Foto: Mostphotos

Krönika2023-05-23 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

När min mor bestämde sig för att bli folkskollärare blev hennes magister i kristendomskunskap så glad att han gav henne stora A i betyg för att försäkra sig om att hon skulle komma in på utbildningen. Glädjebetyg är således inte bara ett modernt fenomen. 

Utbildningen på Rostads seminarium var gedigen. De blivande lärarna skulle kunna det mesta, inklusive att spela tramporgel – även om min mor efter sin första lärartjänst aldrig mer rörde det instrumentet.

Mycket har hänt med både skolan och lärarutbildningen sedan dess. I skoldebatten känner lärare sig ofta påhoppade, vilket är begripligt. När skulden för skolans brister gång på gång läggs på lärarkåren, är det inte konstigt om läraryrket blir oattraktivt.

Att elever ibland frågar lärare varför de inte valde ett annat yrke säger något om professionens låga status. Bristande respekt från föräldrar samt rektorer som hellre anställer tjugoåriga vikarier gör inte saken bättre.

Om samhället uppvärderade läraryrket skulle fler förmodligen söka lärarhögskolan. Men för att hantera lärarbristen krävs även att fler fullföljer utbildningen.

Skolminister Lotta Edholm (L) och utbildningsminister Mats Persson (L) vill att lärarutbildningen ska bli mindre teoretisk och mer yrkesinriktad. I en debattartikel konstaterar de att ”den praktiska undervisningskonsten, metodiken, behöver bli en större del av utbildningen” (SvD 6/5).

Det är ett bra initiativ. Lärarstudenter lär sig mycket om sådant som Vygotskijs, Piagets och Deweys teorier, men det har du ingen större glädje av när du möter din första klass. För att bli en bra lärare behöver du, förutom att bottna i ditt ämne, veta hur du lär ut på bästa sätt – inte förberedas för att bli forskare.

Lika viktigt som att utbilda skickliga lärare är att de sedan vill stanna kvar i yrket. Här har Edholm och Persson den stora uppgiften. Styrdokumenten måste förändras så att skolan blir mer kunskapsorienterad. Med mer av traditionell undervisning finns det möjlighet för lärarna att både utbilda och bilda, men det kräver ett tydligt mandat att hålla ordning. Det är angeläget med en rejäl rensning av lärarnas arbetsbörda så att tid finns för förberedelse och efterarbete, samt att orimliga krav på exempelvis anpassningar tas bort.

Lärarutbildningen kan bli bättre, men minst lika viktigt är att de lärare som i dag är aktiva går till jobbet med lust och stolthet.

Jonatan Lönnqvist är sångare och pedagog.