År 1902 blev upptäcktsresanden Sven Hedin den siste svensk att adlas. Eller mer korrekt, den senaste. För det vore inte fel om den möjligheten återinfördes. I väntan på att det ska ske, får vi glädja oss åt att det snart åter blir möjligt att utdela ordnar till fler svenska medborgare än medlemmarna av kungahuset.
Tisdagen den 21 september överlämnade tidigare talmannen Björn von Sydow den parlamentariskt sammansatta Förtjänstutredningens betänkande. De föreslår att det statliga ordensväsendet väcks ur den törnrosasömn som rått sedan 1975. Dessförinnan hade ordnar såsom Vasaorden och Svärdsorden delats ut sedan 1700-talet.
Detta är goda nyheter. Förtjänstfulla insatser ska uppmärksammas och premieras. Dels för att inspirera andra medborgare, dels för att styra människor mot dygdiga handlingar.
Kapitalism är överlägset som ekonomiskt system, men lockar inte alltid fram det bästa hos oss människor. Det är därför marknaden behöver balanseras av ett starkt civilsamhälle där exempelvis familj och kyrka håller oss kvar på den smala vägen. Om vi kan använda människors fåfänga som ett styrmedel att göra gott för samhället i stort, är det värt att bejaka. Om en kunglig orden är priset vi måste betala för att en mångmiljonär ska vilja öppna plånboken och bekosta ett nytt operahus, konstmuseum eller barnsjukhus — ja, då är det en bra affär för Sverige.
Det som oroar med att ordenstecken och medaljer nu får en renässans, är dock utredningens betonande av att det ska vara ett ”modernt” belöningssystem. Alla ska kunna nominera och alla former av goda insatser ska kunna belönas. Ett självständigt råd ska yttra sig och vi får vid Gud hoppas att detta kan stå emot tidsandan.
Kommer ordnarna och medaljerna att ges till de som verkligen har utmärkt sig genom personligt mod och enastående insatser? Eller kommer vi snart att hamna i en förutsägbar fars där det genom identitetspolitiska anspråk krävs att mottagarna ska vara ett tvärsnitt av befolkningen — och där popularitet väger tyngre än kvalitet? Svaret får vi 2023 när den nya förordningen ska träda i kraft.
Ordnar är en del av vårt kulturarv, men har på grund av ett snedvridet jämställdhetsideal under lång tid legat vilande. Den som erhåller en orden är inte mer värdefull som människa, men har förhoppningsvis utfört för Sverige extra värdefulla handlingar. Sådant förtjänar att belönas.
Jonatan Lönnqvist är sångare och pedagog.