När Expressen skriver om Luleås kommande folkomröstning (27/10) framställs den som en folkfest med över 60 000 människor samlade. Maken till oansvarig journalistisk får man leta efter.
Artikeln är som gjord för att skrämma människor från att delta. Huvudsakligen helt i onödan. Ja, över 63 000 människor är röstberättigade. Men det är inte Hamnfestivalen vi talar om här. Tiotusentals människor kommer inte att trängas på en minimal yta och hoppa, vråla och hångla om vartannat. Det hade däremot varit värt en apokalyptisk varning à la Expressen. För det är vad kvällstidningen ägnar sig åt när den varnar för att det kan bli ett superspridarevent.
Problemet är ju att ingenting tyder på det egentligen. Det finns över lag väldigt lite stöd för att val skulle riskera en sådan markant ökad smittspridning. Det här handlar ju snarast om en svensk folksport: socialt distanserat köande.
Självklart faller ett stort ansvar på kommunen som arrangör att göra det så smittsäkert som det bara är möjligt. Se till att den som har röstat inte behöver passera en lång kö av människor i trånga korridorer på vägen ut är en sådan sak. Att tillhandahålla rejäla mängder handsprit och att vara noga med att torka av ytor regelbundet är andra.
Att se till att de längtansfulla väljarna håller adekvata avstånd i kön hör förstås också till väsentligheterna. Men min erfarenhet är att Luleåborna är rätt duktiga på detta. Jag upplever väldigt sällan någon trängsel som inte beror på ett rent missöde eller helt enkelt bara dåliga fysiska omständigheter. Ibland är det för trångt. Men om arrangörerna undviker det finns ingen anledning till oro.
Dessutom är det löjeväckande när Expressen drar på att det är 63 000 röstberättigade. Det är förstås sant, men ovidkommande. I kommunvalet 2018 var deltagandet väldigt högt. Då röstade nästan 87 procent. Det här kommer inte att vara i närheten av det. Och det vet alla om.
Folkinitiativet verkar hoppas på att 30 procent går och röstar. Det är inte ett orimligt utfall men det kan mycket väl bli lägre. Så är det med lokala folkomröstningar. Således handlar det om kanske upp till 20 000 personer som beger sig ut för att rösta, spridda över ett hyggligt antal röstningslokaler.
Alla ska förstås göra vad de kan för att minska smittrisken. Men det vore väldigt sorgligt om någon lät bli att rösta på grund av en i stort obefogad rädsla för storskalig smittspridning.