Vänster har blivit ett skällsord

Kommunalrådet Britta Flinkfeldt (S), Arjeplog, skriver i NSD. Den här gången handlar det om hur det är att vara vänster.

Kommunalrådet Britta Flinkfeldt, Arjeplog, skriver regelbundet i NSD.

Kommunalrådet Britta Flinkfeldt, Arjeplog, skriver regelbundet i NSD.

Foto: Elisabeth Hedman

Krönika2019-11-28 03:52
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Följer man inläggen i sociala medier kan man ibland känna hur håret blåser bakåt som i en storm. När de där – och nu raljerar jag, jag vet – medelålders männen med bristande förmåga att stava, framför sina synpunkter så är såna som jag inte vatten värd. 

Vänster blir ett skällsord och jag funderar en del kring det.

Jag tänker att skattesystemet i grunden är till för att vi ska samla ihop pengar efter förmåga och dela ut dem efter behov. Vi är rätt många som har åsikter kring definitionen av både ”förmåga” och ”behov” och hur systemet i övrigt styr utveckling och tillväxt – men i grunden köper jag hela bakgrunden till marginalskatter och värnskatter. Om det är vänsterpolitik så är jag gärna vänster.

Jag tänker att tillgång till välfärdstjänster till en viss del styrs av de avgifter som man väljer att ta ut av användarna (nej jag vägrar säga Kunderna!). Hög egenavgift riskerar att ge ett lägre användande av t ex sjukvård eller barnomsorg för den som verkligen behöver. Det försöker vi stävja med att sätta ett tak för hur stor en avgift får bli. 

Ibland kallas det högkostnadsskydd och ibland maxtaxa. Om det är vänsterpolitik så är jag gärna vänster.

Jag tänker att när kostnadsutjämningen uppdateras så betyder det att man skruvar i systemet så att man ska kunna uppnå så likvärdiga förutsättningar som möjligt i landet. En befolkning med hög utbildningsnivå har också en hög folkhälsa – och systemet går nu in och justerar de underliggande faktorerna på t ex den punkten. Man slutar mäta folkhälsa utifrån faktorn ”antalet som bor i flerbostadshus” och börjar mäta på ”utbildningsnivå” istället. 

Min region får därför en uppjustering och mer pengar till hälsovård och stockholmsregionen förlorar pengar. Om det är vänsterpolitik så är jag gärna vänster.

Jag läser i sociala media att om man vill debattera invandringen med fakta istället för med åsikter och snabba, egna slutsatser om tingens orsak och verkan – då är man kraftfullt vänster och invektiven är inte nådiga. Är man dessutom kvinna så kan ni ju bara tänka er själva hur det kan låta. 

Jag är kvinna och jag gillar att utgå från så mycket fakta som möjligt innan jag bestämmer vad jag egentligen tycker eller när jag föreslår hur vi ska lösa ett problem. Om det är att vara vänster så har jag faktiskt inget problem med det. 

Det jag möjligen har problem med är vilket utrymme de där medelålders männen med bristande förmåga till stavning tar sig.

Men jag tror inte det har att göra med om man är vänster eller höger.