Vad får du för 1,30 per dag?
Radiosporten, Karlavagnen och Norrbottensnytt i P4; Lunchekot, Sommar och Radioföljetongen i P1; direktsända konserter från Berwaldhallen och Klassisk morgon i P2. Lägg därtill poddar som Det politiska spelet, P3 Dokumentär och Creepypodden.
Notera att det inte finns något ”eller” här – man behöver inte välja. Och digitalt kan du via SR Play lyssna när och var du vill. Den här krönikan är – på förekommen anledning – en hyllning till public service-radion, ni vet, den fria och oberoende i allmänhetens tjänst: Hurra!
För 1 krona och 30 öre per dag kan du lyssna på och förhoppningsvis även lösa ”Melodikrysset” varje lördagsmorgon. En finfin start på helgen som ofta medger lite längre frukostsittningar.
Söndagsförmiddagarna är i alla fall hemma hos oss vikta för ”God morgon, världen!”. Och gud nåde den som börjar prata oväsentligheter när Panelen analyserar aktuella politiska spörsmål.
Sveriges Radios huvudkontor må ligga i Stockholm men finns på 50 platser runt om i landet. Och jag vill hävda att det hörs, bildligt och bokstavligt.
Lägg därtill Nordens största nätverk av korrespondenter. Nog är vi många som tack vare Daniel Allings rapportering begriper mer om turerna i Brexit-följetongen och alltid lystrar när Cecilia Uddén rapporterar från Mellanöstern. När Marianne Hasslow påannonserar ”Kvart i fem-Ekot”, då lyssnar man.
Jag litar på Ekot, och på Sveriges Radio. Det är jag inte ensam om, även om såklart misstag begås. Det är påfallande sällsynt och när det sker finns fungerande rutiner för att anmäla och få (upp)rättelse. Vi har en fri och oberoende public service-radio i allmänhetens tjänst i det här landet, som dessutom åtnjuter mycket högt förtroende hos medborgarna.
Sant är att SR tappat en del lyssnare som istället väljer reklamradio eller spotify – men strax under fem miljoner tar dagligen del av public service-finansierat radioutbud. Det är inte illa i dagens medielandskap.
”En onyanserad och osaklig nyhetsrapportering, vänsterslagsida inom kulturutbudet och en oförmåga att belysa samhällsutvecklingen har snarare varit regel än undantag.”
Nej, jag har inte hämtat citatet från 30-talets Europa. Jag citerar DN Debatt från torsdagen förra veckan. När SD påstår att public service är osakligt och onyanserat vill jag uppmana alla att botanisera i Sveriges Radios utbud och själva skaffa sig en uppfattning.
Vad tror du är avsikten med att misskreditera public service? Jag vill tro gott om människors omdöme – ända till dess motsatsen är bevisad.