Vad är socialdemokrati?

Ingvar Carlsson och Anne-Marie Lindgren reder ut begreppen. Det finns alternativ till de högerradikala rörelserna.

Ingvar Carlsson (S-ledare 1986-1996) fyllde 85 år den 9 november i år. I boken "Vad är socialdemokrati?" beskriver han och Anne-Marie Lindgrens partiets ideologi och alternativ till de högerradikala rörelserna.

Ingvar Carlsson (S-ledare 1986-1996) fyllde 85 år den 9 november i år. I boken "Vad är socialdemokrati?" beskriver han och Anne-Marie Lindgrens partiets ideologi och alternativ till de högerradikala rörelserna.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Krönika2019-12-13 04:25
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

När jag klev in i SSU-lokalen i gamla Föreningshuset i Kalix 1980 var en av de första skrifter som jag fick i handen Anne-Marie Lindgrens och Ingvar Carlssons numera klassiska bok "Vad är socialdemokrati?".

Det var nyttig läsning för en nybliven SSU:are. Lindgren och Carlsson beskrev socialdemokratins ideologi och jämlikhetsideal.

Sedan dess har S-duon reviderat och förnyat sitt idépolitiska alster flera gånger. Det har anpassats i takt med att verkligheten och det politiska landskapet förändrats.

När boken kom ut första gången 1974 var den präglad av dåtidens vänstervåg. Lindgren och Carlsson tog debatten för den reformistiska socialdemokratin mot bokstavsvänstern, kommunistsekterna och deras vacklande hållning till demokratin. Men med tidens gång har andra ideologiska debatter blivit mer aktuella.

"Senare upplagor har alltmer argumenterat för den socialdemokratiska synen gentemot konservatism, nyliberalism och marknadsortodoxi – eftersom debattklimatet stadigt förskjutits från vänster till höger. Nu, 2019, måste sökljuset riktas mot högerradikalismen och dess hot mot demokratin", skriver Carlsson och Lindgren i förordet till en nyutgåva av boken som släpptes under torsdagen.

Bland annat nagelfar de begreppet "illiberal demokrati" som används av Ungerns premiärminister Viktor Orbán, en ideologisk förebild för många sverigedemokrater. Lindgren och Carlsson skriver bland annat:

"Även om själva uttrycket är förhållandevis nytt är tankemönstret – nationen som en kulturell/etnisk enhet – äldre. Det återfinns helt eller delvis i nationellt och konservativt präglade rörelser vid 1900-talets början... tydligt påverkade av föreställningarna om ´nationen´ som framvuxen ur långa historiska processer som skapar en specifik nationell identitet... Den ´illiberala demokratin´ är nära besläktad med andra totalitära ideologier, som bygger på föreställningen om en specifik sanning, en allmänt överordnad värdelära som uttrycker allas intressen, som inte kan ifrågasättas och som därför inte får ifrågasättas."

Därav Orbáns angrepp på fri opinionsbildning, fri press och ett oberoende rättsväsende. De som opponerar mot den "nationella sanningen" betraktas som samhällsfiender, som de makthavande har både rätt och skyldighet att stoppa.

Dessa högernationalistiska och auktoritära idéer har vind i seglen just nu. Anne-Marie Lindgren och Ingvar Carlsson tydliggör emellertid att det finns goda motkrafter och alternativ.

Dagens socialdemokrati må vara kantstött och tilltufsad. Men boken "Vad är socialdemokrati?" visar att det inte är något fel på partiets idéer om jämlikhet, demokrati och nödvändigheten av motvikter till de stora kapitalintressena.

De är lika aktuella och angelägna nu som när jag klev in i SSU-lokalen för snart 40 år sedan.