Den 1 mars meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att kommissionen under denna månad kommer att presentera ett lagförslag om ett ”digitalt grönt pass”, som ska fungera som bevis för att en person har blivit vaccinerad. Det ska förenkla människors liv, med målet att ”gradvis göra det möjligt för dem att resa säkert inom EU eller utomlands”, som von der Leyen skrev.
Utöver målet att förenkla medborgarnas tillvaro och ge dem frihet efter långa perioder av nedstängning och restriktioner, finns starka ekonomiska motiv för att införa vaccinpass. Så länge coronaviruset sprids i stor omfattning är resor och turism stora riskfaktorer. Men samtidigt finns länder och regioner inom EU som för sitt välstånd är beroende just av resor och turism.
Lika enkel och slagkraftig som idén om vaccinpass är, lika lätt insedda är dock de praktiska och moraliska fallgroparna. En sådan är att vaccinationstakten skiljer sig så mycket åt över världen, delvis beroende på länders olika ekonomiska styrka. I en studie från brittiska Royal Society påpekas också att vaccin mot covid-19 inte nödvändigtvis betyder samma sak eller är något statiskt. Det krävs mer information om hur verksamma olika vaccin är när det gäller att förhindra infektion och spridning, och hur länge immuniteten varar. Ett system där olika ”pass” har olika lång giltighetstid är tänkbart.
Även användningsområdena väcker nya frågor. Von der Leyen talar om resor, och begreppet pass signalerar att gränspassager är det primära syftet. Men när pass finns kan de användas till fler saker än så. I Israel används sedan februari vaccinationsintyg, så kallade gröna pass, för återöppnandet av verksamheter som gym och hotell.
Royal Society varnar till exempel för att krav på vaccinationsintyg kan användas vid anställningar, besök på restauranger, och idrotts- och kulturevenemang. Det är dock föga troligt att sådana komplikationer håller tillbaka införandet av vaccinpass. Människors behov av återvunnen frihet, näringslivets tvång att åter kunna bedriva verksamhet i full skala och nödvändigheten av att tillgodose båda utan risk för att smittspridningen tar fart talar för vaccinpass och det förr snarare än senare.
Coronapandemin har i grunden förändrat människors tillvaro. Som frågan om vaccinpass illustrerar, kommer även vägen ut ur pandemin att innehålla helt nya inslag.
Daniel Braw är fristående utrikesdebattör.