I det senaste avsnittet av Uppdrag granskning i SVT (8/9) uppmärksammades situationer där polis förföljer mopeder. Tittarna fick möta de förtvivlade föräldrarna till en 16-åring som dog i en olycka när han försökte köra ifrån polisen. Programmet drev en tes att det är vanligt förekommande att poliser i bil eller på motorcykel jagar mopeder, även när de inte får.
Det krävs nämligen synnerliga skäl för att förfölja en moped. Det räcker inte med att mopeden är trimmad eller att föraren saknar hjälm. Det handlar om att väga brottets allvar mot de risker som ett ingripande medför. Det är samma logik som gör att polisen inte vinkar in en fortkörande bilist, om det ligger en lastbil precis bakom och inbromsningen kan riskera att leda till en olycka.
Uppdrag granskning var hederliga när de lät röster komma till tals som berättade om hur en del mopedförare känner till och utnyttjar detta. Vi fick se videobilder på ynglingar som medvetet provocerar polisen, trygga i förvissningen att polisen inte kommer att köra efter dem.
Det som saknades var perspektivet att biljakter inte bara är farliga för den som jagas eller för en oskyddad allmänhet — utan även för poliserna.
För några år sedan dog en poliskvinna när hon och hennes kollega förföljde en man som kört rakt genom poliskontrollen norr om Örnsköldsvik. Efter en timmes jakt kraschade bägge bilarna ner i Viskasjön i Fredrika.
Detta är viktigt att komma ihåg. Poliser utsätter sig själva dagligen för risker för att skydda oss medborgare, exempelvis från narkotikapåverkade bilförare.
Uppdrag granskning ifrågasätter huruvida polisen följer de regler som finns. Det ska polisen naturligtvis göra. Men man måste fundera på om bestämmelserna, i kombination med medierapportering av det här slaget, gör polisen handlingsförlamad av rädsla att göra fel. För i så fall är det fel på reglerna.
En mopedförare som polisen vill ska stanna, kan vara en skötsam 16-åring. Men det kan också vara en gängkriminell i färd med att begå grova brott. Oavsett omständigheterna så finns det bara en person som med säkerhet kan se till att det inte blir någon jakt, nämligen mopedföraren själv. Detta självklara perspektiv försvinner lätt.
Den tidigare domaren Krister Thelin formulerade det väl på Twitter (8/9): ”Det enda ungdomar behöver lära sig är att lyda polisen. Ingen övermäktig uppgift kan man tycka.”
Jonatan Lönnqvist är sångare och pedagog.