Men för Europa är samtidigt dessa toppmöten något av en varningsklocka: frågor som för Europas medborgare är existentiella avgörs utan att någon företrädare för européerna finns närvarande. Partiledaren för de tyska Kristdemokraterna, Friedrich Merz, skriver i sitt nyhetsbrev: ”Det är oroväckande att EU, som fäster så stor vikt vid sin politiska handlingsförmåga och talar om politisk självständighet, överhuvudtaget inte är med när det handlar om dess egna intressen – ja, om dess politiska ordning”.
Ett besök på EU-kommissionens hemsida stärker detta intryck. Bland alla nyheter som har kommit ut hittills under 2022 finns en som berör situationen i Ukraina – nämligen ett referat av ett möte med USA:s företrädare vid toppmötet. Krisen beskrivs som ”Moskvas försök att omdefiniera Europas säkerhetsarkitektur”, vilket onekligen låter allvarligt.
Men när EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Frankrikes president Emmanuel Macron har pressträff om Frankrikes prioriteringar som ordförandeland under första halvåret 2022, nämns inte Ukraina i referatet. Däremot lyfts relationen till Afrikas länder fram som en viktig fråga.
Att EU är en ekonomisk gigant men en betydligt mindre viktig aktör i säkerhetspolitiken är ingen nyhet. Inte heller är riskerna som detta medför okända. År 2017 sa Tysklands dåvarande förbundskansler Angela Merkel: ”Epoken då vi fullt ut kunde lita på andra är i viss utsträckning slut. Vi européer måste verkligen ta vårt öde i våra egna händer.” Begreppet strategisk autonomi sammanfattar denna strävan.
I en analys från Svenska institutet för europapolitiska studier som publicerades i december att redan de tre nordiska medlemsländerna har delvis olika syn på frågan, utifrån sina existerande säkerhetspolitiska vägval. Samtliga nordiska medlemsländer är samtidigt angelägna om att vidmakthålla ”den transatlantiska länken” – relationen till USA som i hög utsträckning kan beskrivas som ett beroendeförhållande.
Till detta kommer svårigheten att få väljare att attraheras av budskap om ännu mer samordning inom EU. Möjligen kan EU:s icke-roll i Ukrainakrisen ändra på detta. ”EU:s frånvaro vid toppmötet i Genève visar hur beroende Europa fortfarande är av amerikanerna, och hur verklighetsfrämmande talet om europeisk suveränitet är”, skriver Friedrich Merz.
Daniel Braw är utrikesdebattör och pol- sek. för KD i Region Kalmar län.