Tyskland på väg mot en grön kansler

De tyska kristdemokraterna har utsett Armin Laschet till sin kanslerkandidat i årets val, och saken borde därmed vara avgjord.

Die Grünens kandidat Annalena Baerbock har stort stöd i opinionen och skulle faktiskt kunna bli Tysklands nästa förbundskansler.

Die Grünens kandidat Annalena Baerbock har stort stöd i opinionen och skulle faktiskt kunna bli Tysklands nästa förbundskansler.

Foto: Annegret Hilse/AP/TT

Krönika2021-04-22 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Inget parti har i förbundsrepublikens historia förknippats så starkt med förbundskanslerposten som kristdemokraterna. Nu befinner sig dessutom huvudkonkurrenten, socialdemokratiska SPD, i en existentiell och opinionsmässig kris. 

Men det har skett något nytt i det tyska politiska landskapet som kan hindra kristdemokratiska CDU från att än en gång vinna kampen om kanslersämbetet. Det är en exceptionell framryckning av miljöpartiet Die Grünen. I senaste valet fick partiet 8,9 procent av rösterna, mindre än både liberala FDP och högerpopulistiska Alternative für Deutschland. I en sammanvägning av aktuella opinionsmätningar har Die Grünen nu stöd av 21 procent av väljarna. Kristdemokraterna är bara åtta procentenheter större.

Mot denna bakgrund är det inte bara av teoretiskt intresse att även de gröna för första gången har utsett en kandidat till förbundskansler, Annalena Baerbock. Kandidaturen bygger uttalat på att bryta med det förgångna: ”Jag har aldrig varit förbundskansler, inte minister heller”, sa Baerbock. ”Jag står för förnyelse. Status quo får andra stå för.”

Investeringar i vägar ska styras om till järnväg och cykelbanor. Städerna ska få mer möjligheter att reglera biltrafiken och dela in det offentliga rummet på så vis att bilar inte ska förekomma i vissa delar. Gentemot omvärlden vill partiet forma en klimatutrikespolitik. Målet att medlemsländer i Nato ska lägga två procent av bruttonationalprodukten på försvar tar de gröna avstånd ifrån. De gröna vill dessutom avbryta bygget av gasledningen Nord Stream 2.

Extra intressant blir det av att det troligen inte kommer att räcka med en koalition av två partier. Kristdemokrater och miljöpartister uppnår tillsammans en knapp majoritet, men i övrigt måste det till minst tre partier. Dagens regeringskoalition, en ”stor koalition” av kristdemokrater och socialdemokrater, samlar enligt undersökningarna bara omkring 45 procent av väljarna. Samtidigt är det svårt att se en koalition där Die Grünen blir den dominerande kraften. En allians av socialdemokrater, vänsterpartier och miljöpartister får inte ihop någon majoritet som det ser ut idag.

Jämfört med andra länder som Frankrike och Italien har Tyskland haft en stillsam utveckling av partilandskapet under 2010-talet. Men en utveckling har det varit, och 2021 slår den igenom med full styrka.

Daniel Braw är utrikespolitisk debattör,. Han är filosofie doktor i historia, tidigare politisk redaktör i Barometern-OT och numera politisk sekreterare för Kristdemokraterna i Region Kalmar län.