Trygghet är en grundbult i samhället

Kommunalrådet Claes Nordmark (S), Boden, skriver regelbundet i NSD. Den här gången handlar det om kriminalpolitiken.

Kommunalrådet Claes Nordmark (S), Boden, skriver regelbundet i NSD.

Kommunalrådet Claes Nordmark (S), Boden, skriver regelbundet i NSD.

Foto: Mats Engfors/Fotographic

Krönika2020-01-21 03:36
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

En het fråga i den politiska debatten är kriminaliteten. Brottslighet är helt oacceptabelt och måste bekämpas, det är de allra flesta överens om. 

Den stora frågan är dock hur det ska göras. Fler poliser och skärpta straff? Eller allt fokus på brottslighetens orsaker? Här är det väldigt viktigt att vi kan ha flera tankar i huvudet samtidigt.

Vårt rättssamhälle måste alltid vara rustat för att försvara tryggheten. Lagstiftningen måstevara aktuell utifrån dagens situation och regeringen har tagit fram många bra åtgärder.

Ett exempel är den nya så kallade blåljuslagen som ska skydda polis, räddningstjänst och ambulans när de arbetar. Ett annat är att polisen sedan årsskiftet har fått lagstadgad rätt att sätta upp övervakningskameror utan att först söka tillstånd. Övervakningskameror på väl utvalda platser kommer att bidra till trygghet och att stävja brott.

Antalet poliser ökar dessutom nu i länet och landet till följd av fattade regeringsbeslut. I Boden har vi under hösten fått fyra nya poliser, vilket vi välkomnar!

Men fler poliser räcker inte. Rättsväsendets resurser måste också stärkas för att kunna lagföra brottslingar och genomföra prövningar inom rimlig tid.

Att bekämpa grogrunden för brottslighet är precis lika viktigt som att bekämpa brottsligheten.Utanförskap och hopplöshet ökar risken för att hamna fel. Ett effektivt vaccin mot att bli kriminell är att ha en fungerande familj, en god skolgång och ett socialt nätverk.

Vi måste därför ha en skola som passar alla. Och vi måste minska inkomstklyftorna, bryta upp segregationen och trycka tillbaka arbetslösheten så att alla som kan jobba har en egen försörjning.

Arbetet mot droger måste stärkas och vi måste bli ännu bättre på att fånga upp personer som är på väg att hamna i kriminalitet eller som försöker ta sig ur den.

De som har valt fel väg och begått brott ska självklart ha sitt straff, men de ska också ha en möjlighet att välja en annan framtid även om alla inte kommer att ta den. Alternativet är att hänvisas till fortsatt utanförskap och då ökar dessutom risken att hamna i gäng eller att radikaliseras.

När kriminaliteten ska bekämpas måste vi som sagt ha flera tankar i huvudet samtidigt. Detkrävs ett offensivt arbete både mot brottsligheten och mot brottslighetens orsaker. Det är den bästa vägen att tillsammans bygga ett tryggt samhälle för alla.