Dessa jaktresor kostar mycket och många upprörs över företeelsen, men varför?
Är det för att man vill skydda savannens djur från utrotning? I så fall bör man se positivt på jakten. Troféjakt kan vara ett effektivt sätt att värna mångfalden i den afrikanska faunan (SVT 28/4-17).
När afrikaner får tjäna pengar på jaktturism, blir det mer angeläget att skydda djuren från utrotning. Ju fler djur, desto större jaktinkomster. Pengar krävs också för att kunna patrullera stora landområden och på så sätt hindra tjuvjakt.
Det är inte i sig omoraliskt att exempelvis skjuta ett lejon. I områden där man även håller boskap kan lejonet bli ett problem varpå lejonstammen måste regleras. Den situationen skiljer sig inte nämnvärt från vargfrågan här i Sverige.
Att lejon föds upp i hägn och sedan släpps ut i det vilda när det närmar sig jakt, är det man möjligtvis kan ha synpunkter på – även om det inte är så olikt hur vi i Sverige länge har satt ut fasaner och rapphöns. Här verkar kritiken handla mycket om att det finns något osportsligt över företeelsen. Och visst, det är ju sant. Men även en svensk älgjakt bygger på att vi med en laddad bössa i handen, skaffar oss ett rejält övertag mot djuret vi hoppas kunna fälla.
Naturligtvis finns ett spänningsmoment med i bilden. Många älgjägare pratar om att det är härligt att sitta i skogen och koka kaffe över öppen eld. Men ärligt talat, hur många skulle sitta där en hel vecka om de inte också hade möjligheten att få skjuta? Jagar man dessutom ett potentiellt mycket farligt djur – som björn i Sverige eller lejon i Afrika – finns rimligen ett extra adrenalinpåslag som förhöjer upplevelsen.
Att skjuta en elefant behöver inte heller vara fel. Att hålla nere en flock genom att ta bort ett av de äldre djuren kan vara god viltvård, även när det handlar om en hotad art. Att jaga zebror och antiloper är inte konstigare än att jaga rådjur och dovhjort. Det centrala är att jakten ska vara ansvarsfull och etisk.
Alternativet till jakt är sällan att djur lever i harmoni som vore det en Disney-film. Däremot brukar naturen då reglera sig själv genom att djur dör av svält eller sjukdomar.
Svenska jägare som reser till Afrika är varken hjältar eller skurkar. De är bara personer som råkar ha råd att ägna sig åt en dyr hobby. Men rätt hanterat bidrar deras nöje till att savannens artrikedom bevaras. Det kan vi alla glädjas åt.
Jonatan Lönnqvist är sångare och pedagog.