Jo, Lucia var både kristen och kvinna

Luciadagen är värd att fira av många skäl och alla seder bör tåla ett mått av modernisering. Men det finns gränser för vansinnet.

Lucia var kristen och kvinna. Båda ledde fram till hennes tragiska öde. Och provocerar tydligen fortfarande många som inte klarar av att hantera detta.

Lucia var kristen och kvinna. Båda ledde fram till hennes tragiska öde. Och provocerar tydligen fortfarande många som inte klarar av att hantera detta.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2022-12-13 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Luciadebatt måste vi ha i Sverige, annars är det inte på riktigt. Den här gången var det min kära hemstad Umeå som fick den äran. På typiskt Umeå-manér har nämligen en av stadens skolor beslutat att alla religiösa inslag i firandet ska rensas bort. På så vis ska firandet bli mer inkluderande.

Viljan att inkludera är lovvärd, skolan ska vara inkluderande. Men att tömma något på innehåll är inte nödvändigtvis att göra något mer inkluderande, bara substanslöst. Barn och ungdomar klarar normalt sett av substans. Även i Sverige.

Därtill var själva genomförandet en skymfning av sunt förnuft. I akt och mening att tömma luciafirandet på all kristendom tas alla referenser till julen bort. Tomtar och pepparkaksgubbar får inte gå med i tåget längre, men Lucia – det kristna helgonet – är förstås kvar. Det är obegripligt.

Skolan hade i stället kunnat uppmärksamma Lucias historia, hon har ju en sådan. Hon ska ha levt i Syrakusa på Siciliens östkust på 300-talet, en tid på kristna ännu förföljdes och dödades i den romerska världen. Lucia var tvungen att försöka undvika ett arrangerat äktenskap för att kunna följa sitt samvete och leva som kristen. Hennes vägran att inordna sig ledde till att hon trakasserades och slutligen dödades. 

Frågorna om religionsfrihet och om inte minst kvinnors och flickors möjlighet att själva bestämma över sina liv har knappast lösts på de 1800 år som har gått. Nog skulle skolan, om den ansträngde sig, kunna hitta sätt att göra berättelsen relevant även för dagens ungdomar oavsett vilken del av världen de härstammar och vilken religion de bekänner sig till.

Det vore också värt att lära ut att förföljelse av kristna inte är ett historiskt fenomen allena. Varje år presenterar organisationen Open Doors rapporten World Watch List. Enligt rapporten lever omkring 250 miljoner kristna i samhällen där det kan vara farligt att bekänna sig till den kristna tron. Kristna är därmed den mest förföljda religiösa gruppen i världen. 

När det gäller förföljelsen av kristna i Mellanöstern kan man notera att det just är unga kvinnor som ofta utsätts. Kidnappningar och våldtäkter är vanliga vapen för att tvinga kristna på flykt. Muslimska lagar i till exempel Pakistan gör kristna kvinnor rättslösa i konflikter med majoritetssamhället.

För oss i Sverige är det lätt att glömma att världen ser ut så här. Vi har glömt att kristendomen ofta har spridits som en underifrån-rörelse och att de kristna budskapen om jämlikhet nästan alltid har uppfattats som oerhört radikala och omstörtande. Inte sällan har det varit kvinnor som burit fram den kristna tron. 

Försöken att försöka göra Lucia icke-religiös och utan könstillhörighet påminner oss om den här historien. Det centrala i Luciamyten – att hon är kvinna och kristen – provocerar fortfarande efter snart 2000 år.