Sverige följer kristna Sara från Umeå

SVT:s nya polisserie ”Tunna blå linjen” har fått ett varmt mottagande. Det finns flera goda skäl att titta på den.

SVT:s nya serie Tunna blå linjen följer polisen Sara, skickligt spelad av Amanda Jansson.

SVT:s nya serie Tunna blå linjen följer polisen Sara, skickligt spelad av Amanda Jansson.

Foto: Petrus Olsson/SVT/Håkan Schüler/Anagram

Krönika2021-01-22 05:30
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

I händelsernas centrum står Sara, som lämnat hemstaden Umeå för att arbeta som polis i Malmö. Sara är kristen, men ingen sinnesförvirrad sektmedlem – bara en helt vanlig kvinna som bär frälsarkransen, sjunger i kyrkokör och ber. En sådan gestaltning hör inte till vanligheterna.

Men detta är inte den enda anledningen till att serien överraskar positivt. Det finns generellt en ärlighet i berättandet, som knappast hade varit möjlig för några år sedan.

Serien visar på ett osminkat sätt upp de problem som har följt med den demografiska förändringen av Malmö.

Det sociala och kulturella utanförskap som har drabbat så många med utländsk bakgrund är ständigt närvarande. Gänget av unga invandrarkillar som visar en obefintlig respekt för polisen, presenteras utan skygglappar. Den utbredda antisemitismen likaså.

De som främst drabbas av laglöshet, är den stora majoriteten invandrare som vill leva skötsamt och göra rätt för sig. Det är dessa personer som beslutsfattarna vänder ryggen. Det satsas på ett projekt för trädgårdsodling, när invånarna i stadsdelen i själva verket efterfrågar krafttag mot otrygghet i form av vandalisering och narkotikahandel.

Att det i pallkragarna, avsedda för kryddor och grönsaker, omedelbart planteras cannabisplantor blir en talande bild av hur ett kriminellt skuggsamhälle likt ogräs parasiterar på den svenska naiviteten.

Men det är ingen svartmålning av invandrare som pågår i serien. Poliserna möter även människor som sedan generationer har sina rötter i den skånska myllan. Dessa personer kan vara både offer och förövare. När en lägenhetsbordell avslöjas är det svenska män som utnyttjar utländska kvinnor.

Serien tydliggör också dilemmat med sociala medier. Så gott som varje ingripande följs av mobilkameror som filmar, samt av fiktiva inlägg där polisens arbete kommenteras. Det är naturligtvis i grunden bra att polisen inte står höjd över granskning och kritik. Men problem uppstår när saker inte ses i sitt sammanhang och feltolkningar eller lögner tas för sanningar.

Steg för steg, tweet för tweet, undergrävs tilliten till ordningsmakten. Det bidrar till den misstro som redan är stor bland många utrikes födda. De som på nätet skriker om rasism bland poliser, är ofta de som mer än andra slår in en kil i samhällsgemenskapen.

Tunna blå linjen verkar vara en av de mest intressanta svenska tv-produktionerna på länge. Andra avsnittet sänds på söndag men serien finns även på SVT Play.

Jonatan Lönnqvist är musiklärare och sångpedagog.